En fyra eller sexa i baren ikväll?

Är man en riktigt renlärig bartender, är facit till frågan: inget av det!

Jag drar mig till minnes att den säregna vasastanskrogen Cliff Barnes hade högre pris på sina fyror än på sina sexor. En byråkrat på socialtjänstnämnden fann detta oacceptabelt och drog detta ända till Regeringsrätten. Med tanke på all den publicitet och uppmärksamhet som krogen fick, skulle man kunna tro att allt var arrangerat av mycket skicklig PR-människa, anlitad av krogen själv. Verkligheten överträffade dikten och det visade sig att det bara var en lagom korkad socialtjänstnämndsbyråkrat som stod bakom det hela, vars syfte var att minska alkoholkonsumtionen på krogen, men resultatet blev det rakt motsatta.

Ett annat fall är när bartendern på krogen Mårten Trotzig i Gamla Stan nekar en gäst att beställa en fyra med orden ”Tyvärr, fyrorna är slut. Men du kan beställa en sexa.”.

Jigger

Nåja, hur mycket cognac skall man ha i glaset då? Som med alla recept är proportionerna mellan ingredienserna viktiga. Alkohol i ett drinkrecept är lika självklart som salt i ett matrecept. Men för mycket alkohol i en drink skadar kompositionen på samma sätt som översaltad mat. För att ha koll på proportionerna använder skickliga bartendrar världen över en ett drinkmått kallas Jigger.

Det finns olika storlekar på jiggers, men den ursprungliga storleken är 1,5 fl oz (US customary fluid ounce). Detta motsvarar 4,44 cl. En standardjigger har även ett mindre mått på motstående sida som kallas Pony. Detta är på 1 fl oz vilket motsvarar 2,96 cl. En snobb skulle självklart bara använda sig av dessa mått vid beställning av en cocktail eller ett glas cognac.

Ni kommer att hitta mer om cognacsdrinkar i denna blogg framöver.

Så länge man bara har cognac i glaset så har man ju inga proportioner att ta hänsyn till. Man borde kunna hälla på hur mycket man vill så länge man dricker upp allt i glaset. Eller för att lätt travestera Meyer-Breslaus klassiska citat: ”Den cognac som inte blivit drucken, har förfelat sin uppgift.”.

Sedan är det dessutom mycket mer fördelaktigt att dricka två på varandra följande treor cognac än en sexa. Det vet alla som dubbelt så ofta vill njuta av den magiska sista droppen.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com