Bakom kulisserna: Så valde vi cognac till Netflix-serien Clark

Clark Netflix cognac

För drygt ett år sedan blev jag kontaktad av Netflix produktionsteam. De arbetade på en ny Netflix-serie, och sökte expertis och konsultation runt cognac som skulle ingå i serien. Eftersom jag vid tidigare tillfällen anlitats som faktagranskare runt cognac och tycker mig behärska ämnet, ställde jag mig med glädje till Netflix förfogande.

Serien heter Clark och har nyss haft premiär. Det är en dråplig komedi som bygger på den grovt kriminelle Clark Olofssons liv. Regissören Jonas Åkerlund säger:

”Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittad och skarvad. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider”

Clark Olofsson själv är mest känd för sin inblandning i gisslantagningen under Norrmalmstorgsdramat 1973. En händelse som senare myntade uttrycket Stockholmssyndromet.

Två scener med cognac

I serien skulle cognac vara med i två scener, fick jag veta. Den första scenen skulle utspela sig 1965 och den andra 1973. Det var mycket hysch-hysch och man avslöjade inte mer detaljer för mig än nödvändigt. Men jag fick veta att cognacen fanns på statsministerns sommarresidens Harpsund och att den ena tillhörde Tage Erlander och den andra Olof Palme. Nu var min uppgift att rekommendera två lämpliga, trovärdiga och tidstypiska cognacsflaskor som rekvisita.

Jag har litteratur och material som är till stor hjälp i arbetet. Möjligt val begränsades av vad som fanns tillgängligt i Sverige vid aktuell tidpunkt. Men teamets hopp om att jag själv skulle ha dessa flaskor på lager gick om intet. En utomstående som besöker min vinkällare skulle kanske tro att jag samlar på cognac, men så är inte fallet. Jag betraktar mig inte alls som någon cognacssamlare, men jag vet de i min bekantskapskrets som är det.

Te istället för cognac i flaskan

De samlare i mitt nätverk som hade cognac som uppfyllde kraven, hade givetvis inte öppnat flaskorna. En oöppnad flaska som är 50-60 år gammal betingar ofta ett högt pris på marknaden. Man skulle kunna tro att Netflix, med en årlig omsättning på 300 miljarder SEK, skulle ha en outtömlig kassa att ösa ur. Men så var inte fallet denna gång. Produktionen var ju dessutom bara intresserad av själva flaskan. Innehållet ska bytas ut mot te till tagningen.

Med hjälp av eBay hittade vi till slut tomflaskor som var överkomliga i pris. De var antingen genuina eller kunde med enkla medel göras om för att bli en tidstypisk replica.

Pärlor för svin

Den första scenen med cognac, som utspelar sig 1965, dyker upp tidigt i det första avsnittet. Med citat som ”findricka” och ”pärlor för svin” var en nära vän till mig övertygad om att jag även varit inblandad i skapandet av manus och dialog, vilket jag absolut inte varit. Den andra scenen som utspelar sig 1973 mot slutet av avsnitt 4 och återknyter till den första scenen.

Vill ni ha ett gott skratt och bli serverade en underhållande twistad rövarhistoria, rekommenderar jag varmt serien Clark. Se den gärna med en skvätt cognac.

Clark förserr sig av Tage Erlanders Remy-Martin XO i Harpsunds växthus 1965
Clark förser sig av Tage Erlanders Remy Martin XO i Harpsunds växthus 1965
Clark (Bill Skarsgård) bjuder sina kumpaner på stulen cognac
Kumpanerna bjuds på stulen cognac av Clark (Bill Skarsgård)
Clark hittar Olof Palmes Hennessy XO 1973
Clark hittar Olof Palmes Hennessy XO 1973
Clark tror sig veta hur man luktar på en cognac
Clark tror sig veta hur man luktar på en cognac
Clark Olofsson (Bill Skarskård) skålar med Olof Palme (uncredited) i Hennessy XO 1973
En skål i Hennessy XO mellan Clark Olofsson (Bill Skarskård) och Olof Palme (uncredited)

Netflix Official Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=Vd0K82Y73Tw

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com