Dyr cognac är billig!

Gammal cognacDet finns få saker som är så billiga som cognac med ett högt pris. En cognac som kostar 3 000 SEK är ett bättre köp än både den cognac som kostar 300 och den som kostar 30 000. Snart vet du varför.

På Systembolaget finns i skrivande stund 11 cognac med ett pris mellan 2 500-5 000 SEK/flaska. Att betala flera tusen för en cognac kan möjligen tyckas mycket, inte minst eftersom man istället kan köpa cognac för under 300 SEK/flaska.

Men att köpa någon av dessa dyrare är ett klart bättre köp, i alla fall om du vill mer än bara flambera eller blanda cocktail med din cognac. Det är ändå inte så att ju dyrare desto bättre, men jag kommer till det senare.

Skillnaden blir oerhört stor

En ung cognac som bara har legat exempelvis 3 år på fat, har självfallet inte hunnit interagera lika mycket med träet lika mycket som en gammal som legat 60 år på fat. Den eau-de-vie som kommer ur destillatorn är stark, oftast runt 72 % alkohol. Så snart den tappas på fat så börjar den långsamt dunsta.

När en cognac buteljeras så har den en styrka på 40 % och en treårig eau-de-vie har inte hunnit komma ner i 40 % utan måste då späs ut med vatten. Så en redan enkel eau-de-vie blir alltså ännu mer utspädd. Jämför då detta med en gammal som genom årtiondena själv ha fått arbeta sig ner till 40 % utan att späs ut, och under alla år fått växelverka med fatets trä.

Skillnaden på slutprodukterna är enorm. Fast båda har samma alkoholhalt så kommer den unga upplevas som spritig, stickande och skarp medan den äldre upplevs som komplex, len och hänförande.

Hur skulle du själv gjort?

De flesta cognacsproducenter är små familjeföretag där hantverket har gått i arv i flera generationer. Tänk efter hur du själv skulle ha agerat. Du har arbetat med ett fat som nu innehåller en 60-årig eau-de-vie. Även din pappa har arbetat med detta fat, och din farfar. Av fatets ursprungliga 350 liter återstår mindre än 50 liter efter år av dunstning ”änglarnas andel”.

Nu når innehållet sin topp och det är redo att buteljeras och säljas på marknaden. Vad ska du sätta för pris på flaskan? Tycker du att 3 000 SEK är mycket? Det tycker i alla fall inte jag.

Dyrast cognac är inte bäst

Men det finns ingen generell korrelation ju dyrare desto bättre. Tvärt om, det finns en brytpunkt och det beror på konceptet premiumcognac, ibland även kallad prestigecognac.

När en producent har en gammal cognac som ska säljas så har man i princip två vägar att gå. Antingen buteljerar man den i en vanlig flaska, klassar den som en Hors d’Age/Réserve de la Famille och säljer den för någonstans runt 3 000-5 000 SEK. Eller så tappar man istället sin fina cognac på en tjusig, specialdesignad karaff av Baccarat-kristall som sedan stoppas i ett elegant schatull av något flott träslag. Sedan säljer den som en premiumcognac till en exponentiell dubblering av priset.

Det man då som kund betalar för, är en mycket påkostad förpackning, ett objekt med begränsad upplaga samt ofta ett värdefullt varumärke. Man får en cognac, som förvisso inte imponerar på en cognacskännare, men väl imponerar på de som vanligtvis imponeras av dyra produkter och fina varumärken.

Hennessy Beauté du Siècle
Hennessy Beauté du Siècle, 150 000 EUR, då ingår skrinet av aluminium.

Den tveklöst mest kända cognac i premiumsegmentet är Louis XIII de Rémy Martin. Det är dessutom den enda som finns listad på Systembolaget, och har där ett pris på 27 750 SEK. Men utanför Sverige finns fler. Här är ett urval:

  • Bisquit l’Origine 5 000 EUR
  • ABK6 Expérience 5 000 EUR
  • Le Voyage de Delamain 6 000 EUR
  • Courvoisier L’Essence 10 000 EUR
  • Martell Savoir-Faire 20 000 EUR
  • Hennessy Beauté du Siècle 150 000 EUR

Jag har själv fått förmånen att provsmaka några av dessa och kan intyga att de varit gudomliga. Men det går att få lika bra cognac för under 5 000 SEK.

Vad är dina erfarenheter? Har du någonsin jämfört en cognac för 300 SEK mot en för 3 000 SEK? Vilka premiumcognac har du provat och vad tyckte du? Skriv en rad nedan om dina upplevelser.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com