Experter dömer ut cognacskupan

Dela detta

Nu är frågan avgjord om vilket glas som bäst lämpar sig för cognac. Missledd av namnet, skulle man lätt kunna tro att en cognacskupa är det bästa glas att avnjuta sin cognac med. Men så är inte fallet.

Det tulpanformade glaset utklassar cognacskupan

På senaste kongressen Cognac Summit i Cognac, träffades experter och branschfolk för att slutligen avgöra frågan. Tillsammans fick 50 av världens främsta sommelierer, cognacsexperter och källarmästare från de ledande cognacshusen prova cognac i olika typer av glas.

Under provningen fick de tio olika sorters glas att välja bland och det tulpanformade glaset utföll som en överlägsen segrare.

Arrangören BNIC säger i ett pressmeddelande:
“För att dricka en gammal Cognac (t ex XO, Extra) är det mest fördelaktigt att använda ett tulpanformat glas. Tack vare sin runda bas och avsmalnande hals har den fördelen att smakerna koncentreras och att den frigör de subtila aromerna successivt. Lekmannen kan lätt identifiera smaker av viol, iris, aprikos, vanilj, mandel, honung men även kanel, läder och sandelträ. Detta glas lämpar sig perfekt till provning av cognac är den bäste följeslagaren vid en tur ut i dofternas rike.”

Denna workshop genomfördes tillsammans med glastillverkarna ARC International, Riedel, Schott, Spiegelau och Verrerie de la Marne.

Om du inte tidigare identifierat en cognacs typiska doftämnen, kan du helt enkelt ha använt fel glas.

Andra bloggar om: cognac, doft, dofter, glas, konjak, konjakskupa, provning, smak, smaker

 • Christer gustavsson

  Har det senaste året testat lite olika glas.Är därför villig att hålla med. Har hittat små och stora sommelierglas. Som passar alldeles utmärkt till mina provningar.Vid provsmakning av en en ny sort Cognac går det alldeles utmärkt med dom små.Vid större provningar använder jag
  vin d´or:s sommelierglas. Sen har ju Spiegelau nått dom kallar Brandyglas, helt suveräna till Espresso:n. Fast lite konservativ är man nog ändå. För en kristallkupa med vid öppning vid rätt tillfälle är ju inte heller fel. Eller vad säger ni Cognac-Lovers

  Christer G.

 • Sara

  Hej, har en fråga till dig. Jag ska köpa cognacs-glas till en bekant i julklapp. Han är ingen extrem cognacsbuff, men gillar att dricka det ibland. Vilka glas rekommenderar du? Läser här att det tulpanformade är bäst vid en provning, men gäller det “vanlig konsumtion” också?
  Tacksam för svar!
  Hälsn.
  Sara

  • Hej Sara!

   Jag dricker själv i de tulpanformade glasen, även när jag bara njuter och inte provar. De är smidiga och bättre på allt. I en cognacskupa kommer cognacen att dofta för spritigt.

   Ett glas som är bra och stiligt att duka med är Riedel Vinum Cognac Hennessy. Det kostar knappt 300 kr/st.

   /Kristofer

 • Johan

  Glaset på bilden ser treligt ut, med sin lite kortare fot. Som en kompromiss till cognacskupan. Vilken sort är det?

 • Andres Laszlo

  Hej,

  Jag heter Andres Laszlo och är konstglasentusiast (jag skrev ”Svenskt Konstglas” 1989: finns på bibliotek).
  På sidan 166 finns en cognacskupa avbildad med historian bakom den på sidan
  167.

  Bild och bakgrundshistoria finns också på engelska på min hemsida http://www.andrelaszlo.com.
  Klicka: ”Swedish Crystal”, ”view collections”, ”Orrefors” & ”01 Cognac engraved”.

  Detta är ett kulturhistoriskt oerhört intressant objekt eftersom det (som det ends objekt jag känner till) manifesterar konflikten mellan våra kanske två största
  artister (Gate & Hald) i det enda konst/konsthantverk Sverige varit
  världsbäst sedan Vikingatidens trä och silver arbeten: svenskt konstglas 1925 –
  1950.

  Jag har nu för avsikt att avyttra min samling, och eftersom museer or konstglassamlare normalt inte har speciellt bra med pengar slogs jag av iden ”Varför inte försöka hitta en cognacsentusiast?

  Finns det någon med intresse eller förslag vore jag tacksam om du hörde av dig.

  Andre_laszlo@yahoo.se