Experter dömer ut cognacskupan

Nu är frågan avgjord om vilket glas som bäst lämpar sig för cognac. Missledd av namnet, skulle man lätt kunna tro att en cognacskupa är det bästa glas att avnjuta sin cognac med. Men så är inte fallet.

Det tulpanformade glaset utklassar cognacskupan

På senaste kongressen Cognac Summit i Cognac, träffades experter och branschfolk för att slutligen avgöra frågan. Tillsammans fick 50 av världens främsta sommelierer, cognacsexperter och källarmästare från de ledande cognacshusen prova cognac i olika typer av glas.

Under provningen fick de tio olika sorters glas att välja bland och det tulpanformade glaset utföll som en överlägsen segrare.

Arrangören BNIC säger i ett pressmeddelande:
”För att dricka en gammal Cognac (t ex XO, Extra) är det mest fördelaktigt att använda ett tulpanformat glas. Tack vare sin runda bas och avsmalnande hals har den fördelen att smakerna koncentreras och att den frigör de subtila aromerna successivt. Lekmannen kan lätt identifiera smaker av viol, iris, aprikos, vanilj, mandel, honung men även kanel, läder och sandelträ. Detta glas lämpar sig perfekt till provning av cognac är den bäste följeslagaren vid en tur ut i dofternas rike.”

Denna workshop genomfördes tillsammans med glastillverkarna ARC International, Riedel, Schott, Spiegelau och Verrerie de la Marne.

Om du inte tidigare identifierat en cognacs typiska doftämnen, kan du helt enkelt ha använt fel glas.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com