Aromhjul för cognac och dess 63 smaker

Nu är de grundläggande smakerna och dofterna i cognac identifierade och sammanställda i ett aromhjul. Detta skedde vid kongressen International Cognac Summit som just avslutats i Cognac. Kongressen arrangerades av BNIC under ledning av Jean Lenoir, som annars utvecklar doftorglar för vinprovare.

Under fyra dagar har 50 provsmakningsexperter identifierat dofter och smaker i 100 olika cognacssorter av kvaliteterna VSOP och XO. Resultatet blev en sammanställning av 63 olika aromer, varav man kan finna fem centrala och dominerande: vanilj, sviskon, kola, apelsin och aprikos.

Aromerna har grupperat och klassificerat enligt årets skiftningar och de fyra årstiderna:

  • Våren representeras av blommiga och friska aromer som jasmin och mentol.
  • Sommaren präglas av mjukare toner av citrus, frukt och exotiska smakintryck.
  • Hösten kännetecknas av ingefära, lakrits, vanilj och kola.
  • Vintern utmärks av kraftfulla toner av kaffe, tobak, rostat bröd, ceder och sandelträ.
The Cognac Aroma Wheel
[Klicka på bilden för att hämta PDF]

Själv tycker jag detta aromhjul är helt suveränt och ett bra stöd när man skall identifiera smaker och dofter i en cognac. Att man valt att dela in aromerna i årstider har egentligen ingen verklighetsanknytning, utan skall väl snarare ses som en poetisk eller metaforisk föreställning. Som en parallell skulle jag vilja jämföra med Champagne där man lyckats bättre poetiskt, och i stället för årstider använder sig av de fyra kategorierna kropp, ande, hjärta och själ.

Jag har själv en liknande aromtabell för cognac på denna hemsida, där kategoriseringen utgår från om aromerna är fruktiga, blommiga, balsamiska eller kryddiga. Där ser man även vid vilken ålder respektive arom brukar utvecklas. Dessutom har jag skapat ett annat smakhjul som baseras på cognacens karaktär istället för arom.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com