Så investerar du i cognac
|
Att investera i cognac kan låta attraktivt – en värld av exklusiva flaskor, smakrika droppar och potentiella vinster som hägrar. Men låt oss vara ärliga: det är inte så enkelt som att köpa en fin flaska, ställa den i källaren och hoppas på det bästa. Cognac som investeringsobjekt är en nischad marknad som kräver både kunskap och strategi. Här får du några tips om vad du bör tänka på så du inte hoppar i galen tunna.
Tänk framåt: Välj rätt cognac att sälja
Om du funderar på att investera i cognac, låt oss börja med en viktig insikt: är du personen som jagar bra objekt att köpa så är du en dålig investerare. Det handlar inte om att hitta bra objekt att köpa – det handlar om att hitta bra objekt att sälja. Investeringar handlar inte om vad du köper idag, utan om vad du ska sälja imorgon.
Marknaden för cognac är inte som för vin, där vissa vinhus har en etablerad status som investeringsobjekt, tänk Château Lafite Rothschild, Domaine de la Romanée-Conti, Château Margaux och Petrus. Cognac är smalare än investeringar i vin. Eftersom det finns färre cognacskännare än både whisky- och vinkännare, så är både kunskapen och marknaden mindre och snävare.
Det är namnet som räknas, inte kvalitet
En vanlig missuppfattning är att den bästa cognacen också är den bästa investeringen. Men så är det inte. En småskalig producent som gör en fantastisk cognac i en liten batch kanske skapar en dryck som är gudomlig att avnjuta, men den kommer sannolikt inte att ha samma investeringsvärde som en limiterad upplaga från ett stort, känt hus. Samlare och investerare dras till flaskor med prestige, historia och – ja, ett årtal. Årgångscognac är ett avsteg från cognacs grundidé, men ofta ett nödvändigt avsteg om man som producent har ambitionen att skapa en intressant produkt. (Här kan du lära dig mer om årgångscognac.)
Det finns cognac som skapats för att vara samlarobjekt som till exempel Larsen Viking Ship porslinsserie. Dessa är bättre som samlarobjekt än investeringsobjekt. Målgruppen är inte investerare, utan istället de som vill expandera och komplettera sin fina samling.
Cognac som skrytobjekt och placering
Det finns också cognac som verkligen är skapade för att vara just investeringsobjekt (samt även i vissa fall skrytobjekt och kul samtalsämne för de med fet plånbok). Här hittar vi premium-cognac som Courvoisier L’Esprit, Hennessy paradis Imperial, Talent de Thomas Hine, A.E Dor Sign of Time, Frapin La Cuvée Rabelais, Delamain L’Oiseau Rare och Prulho Œuvre d’Art. Eller varför inte Rémy Martin Louis XIII Rare Cask – en cognac som i princip skriker ”investera i mig!” redan vid lanseringen.
Gemensamt för alla dessa är att de släpps i mycket begränsade upplagor och att karaffen är extremt påkostad, oftast med detaljer i äkta guld.
Innehållet i dessa flaskor är givetvis förstklassigt, även om man kan få ännu bättre smakupplevelser avsevärt billigare. Men dessa cognac har ett namn och en historia, och inte minst ett konstverk till flaska, som kan göra dem eftertraktade på andrahandsmarknaden. Ofta stiger de i värde tack vare sin exklusivitet, vilket kan göra dem till bra investeringsobjekt.
Utmaningar med att sälja i Sverige
En annan aspekt som gör cognacinvesteringar knepiga i Sverige är försäljningsprocessen. Det är olagligt och straffbart att sälja sin flaska på Blocket eller Facebook Market. I Sverige måste privatpersoners försäljning av alkohol gå via Systembolagets dryckesauktion, som arrangeras i samarbete med Bukowskis. Det är en omständlig process som kräver värdering, avgifter, och väntan på att auktionen ska äga rum. Utöver detta tar Bukowskis en provision på försäljningen på 10-12,5%, vilket äter upp en del av din eventuella vinst. Dessutom tar de även 20% provision plus hanteringsavgifter av köparen.
Detta gör att cognacinvesteringar i Sverige passar bäst för den som är tålmodig och inte räds svensk byråkrati och förmynderi. Om du bor i ett land där det är enklare att sälja direkt till samlare eller handlare, kan det vara en smidigare väg.
Oroande värdeminskning
Men se upp, risken är överhängande att du kommer göra en dålig affär. Låt oss ta två exempel med ett par mycket kända cognac. Vi börjar med Louis XIII de Rémy Martin. Detta är den hårdast marknadsförda premiumcognacen på markanden och alla flaskor är numrerade. Känner man inte till mycket om cognac så har man ändå oftast hört talas om denna. En flaska Louis XIII de Rémy Martin kostar just nu 39 500 SEK på Systembolaget. På de senaste dryckesauktionerna har slutpriset klubbats på 15 000-15 500 SEK, ett pris långt under hälften av nypriset.
Ett annat exempel är veteranen och trotjänaren Hennessy XO som har haft samma stil de senaste 180 åren. En ny flaska kostar idag 1999 SEK över disk. En flaska Hennessy XO buteljerad på 1970-talet, kan du ropa in för 1500-1700 SEK. Även om denna flaska kanske bara kostade runt 300-400 SEK då den köptes så har även denna flaska haft en negativ utveckling, om man räknar in minskningen av penningvärdet under 50 år.
En cognac vinner inte på lagring. Så till skillnad från vin, så utvecklas inte cognac på flaska, vilket i sig själv annars skulle ha kunnat motivera en värdeökning.
Känn din marknad – eller håll dig borta
En gyllene regel inom alla investeringar gäller även för cognac: ge dig inte in i branscher eller ämnen du inte behärskar. Om du ställer dig själv frågan ”vilken cognac ska jag investera i?”, då är det ett tydligt tecken på att du redan ligger steget efter. Cognac som investeringsobjekt kräver att du har koll på marknadstrender och andrahandsvärde. Det är inte som att köpa aktier i ett bolag, där du kan få fram en bra analys på några minuter. Här krävs djupare insikt.
Om du är ny på området, börja med att lära dig om cognacens värld. Besök provningar, gå med i en cognacsklubb, och läs på om ämnet och vad som driver värdet på flaskor. Utan denna kunskap riskerar du att köpa något som kanske på sin höjd är gott att dricka, men som aldrig kommer att ge avkastning.
Investera smart, eller njut
Att investera i cognac kan vara spännande och i vissa fall lönsamt, men det är inte för alla. Om du vill ge dig in i leken, fokusera på att hitta flaskor som är lätta att sälja: namnkunniga, limiterade upplagor från kända hus. Men viktigast av allt: investera inte i något du inte förstår. Utan rätt kunskap riskerar du att sitta med en flaska som är värdelös, i alla fall som investering betraktat.
Och om allt det här låter krångligt och vanskligt? Då kanske du istället ska göra som jag: njut av cognac för vad det är – en smakupplevelse, inte en aktie. Skål!