Att dricka cognac med näsan

Vårt luktsinne är kanske ett av våra mest märkliga sinnen. Luktsinnet är inte bara sammankopplat med smaksinnet, det är även det sinne som enklast triggar och återväcker gamla minnen hos oss.

Människans hjärna behandlar inte våra sinnen rättvist. Av alla sinnesintryck som hjärnan får kommer runt 70 procent från synen, samtidigt som luktsinnet blir styvmoderligt behandlat och bara utgör några procent. Det kan vara en av anledningarna till att man blixtsnabbt kan identifiera och namnge en färg eller form, fast man kan ha problem att namnge den enklaste doften.

Det är inte lätt att identifiera dofter, inte ens för experter. Trots detta kan även en otränad näsa identifiera tusentals olika dofter.

Ju äldre en cognac är, desto starkare aromer har den och desto lättare blir de därför att identifiera. Att en gammal cognac har starkare aromer beror på två anledningar: För det första är det själva ekfatslagringen i sig och destillatets kontakt med eken som är den största orsaken till att aromer skapas. Ju längre kontakt med ekfatet, desto mer smak. För det andra är ung cognac utspädd med vatten, ju yngre den är desto mer späds den. En ung cognac (VS och VSOP) späds för att komma ner till en alkoholhalt på 40 procent, en gammal cognac har naturligt dunstat sig ner till denna nivå. Givetvis har en utspädd cognac svagare aromer än en outspädd. Detta medför också att alkoholens doft är påfallande stark på en ung cognac och mycket sparsam på en gammal, trots att de har samma alkoholstyrka.

Med åldern får en cognac inte bara mer arom, utan även fler aromer. Det är fortfarande ett mysterium hur det sker, ingen vet den exakta kemiska processen som sker under lagringen i ekfatet då den starka, fräna spriten långsamt utvecklar en flora av aromer.

En färdigbuteljerad cognac består av en blandning från flera olika cognacsfat. Det är inte ovanligt att det ingår cognac från 80-100 olika fat av varierande ålder i en vanlig blandning. Detta görs för att skapa så komplexa och mångfacetterade aromupplevelser som möjligt.

Nedan presenterar jag en tabell av de vanligast förekommande aromerna och vid vilken ålder de brukar framträda. Flera av aromerna beror på vilket av Cognas cru som vinet odlats i. Vissa områden tenderar till att ge blommiga aromer, medan andra ger fruktiga.

Ålder   Fruktiga aromer Blommiga aromer Balsamiska aromer Kryddiga aromer
45-50 akacia sandelträ
40-45 kokos, passionsfrukt eukalyptus
35-40 muscat-druva, kanderad frukt narcissus muskot
30-35 litchi, fikon hyacint ceder lakrits,honung
25-30 marmelad, katrinplommon kaprifol rökelse
20-25 apelsinskal, glanshägg jasmin choklad saffran
15-20 mandel, valnöt iris, syren tobak kanel, curry
10-15 hasselnöt, jordnöt nejlika, eternell läder svartpeppar
5-10 aprikos, persika ros, viol ek grönpeppar
0-5 plomon, päron tusensköna, petunia vanilj kryddnejlika
error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com