Rumänsk brandy Miorita XO och JAD XO

Jag har provsmakat två rumänska brandy som eventuellt kommer att lanseras på Systembolaget inom en snar framtid. Detta är inte första gången jag skriver om rumänsk brandy, ni kanske minns Draculas droppar?

Det är inte bara plommonbrännvin tuica som görs i Rumänien, utan även brandy på vindruvor, precis som cognac. Den brandy som denna gång ligger under min lupp är Miorita XO och JAD XO, båda från producenten Vincon Vrancea.

Vincon Vrancea ligger i staden Focşani knappt 200 km nordost om Bukarest och de har producerat vin och vindestillat sedan 1949. De har idag 850 anställda och omsatte 26 miljoner EUR 2009.

Sedan 1999 kontrolleras nära 60 % av Vincon Vrancea av den kontroversielle affärsmannen Gigi Netoiu. Gigi Netoiu har ett förflutet i den förre diktatorn Nicolae Ceauşescus inrikesministerium samt gjorde karriär under 1980-talet som officer hos den fruktade rumänska säkerhetspolisen Securitate. På senare tid har Netoiu har varit inblandad i skandaler om uppgjorda fotbollsmatcher.

Dessutom har producenten Vincon Vrancea ertappas med att förfalska brandy och varumärkesintrång. Efter en dom 2006, som uppmärksammades i brandyvärlden, stoppades Vincon Vranceas plagiat av brandyn Milcov och dömdes till ett skadestånd på 3 miljoner EUR. Originalet Milcov görs av destilleriet Zarea Bucuresti.

Miorita XO 12 år

Nåja, de båda brandy som denna recension ska handla om är i alla fall original.

De druvor som eau-de-vien görs på är Fetească regală, Galbenă de Odobeşti, Plăvaie och Aligoté. Alla dessa ger torra vita viner med hög syra och bortsett från franska Aligoté är de typiska lokala rumänska druvor. De odlas i Vrancea vilket är Rumäniens mest vinproducerande region. Efter att vinet dubbeldestillerats på samma sätt som i Cognac så lagras destillatet på fat av rumänsk ek.

Miorita XO
Miorita XO har lagrats 12 år på fat och har vunnit ett flertal priser, senast på mästerskapet Concours Mondial de Bruxelles 2010 där den var en av alla de 49 spritsorter som fick guldmedalj. (Ja, alla får vara Lucia på dagis och betänk att det delas ut 34 guldmedaljer bara i simning i varje OS.)

Doften är kraftig, överraskande sammansatt och man finner tydlig pomerans, vanilj, fudge och ingefära. Första anslaget i smaken är söt men tanninerna gör den ändå sträv. I smaken finns en tilltalande ton av mörk choklad och en grov fatkaraktär. Eftersmaken är oljig och relativt kort.

JAD XO Special Reserve

JAD XO Special Reserve 28 år

JAD XO Special Reserve är 28 år och levereras i en sidenbeklädd kartong. Detta är Vincon Vranceas paradprodukt och även denna har vunnit ett flertal utmärkelser.

Doften är förhållandevis svag, i alla fall jämfört med lillebror Miorita XO. Doften känns syltig och parfymerad. Smaken är däremot intensiv, söt, kryddig och kraftigt träig. Utöver den påtagliga fatkaraktären känner man körsbär och tjära. Eftersmaken är sträv och medellång.

Priset på hemmaplan är 50 RON (cirka 110 SEK) för Miorita XO och 350 RON (cirka 750 SEK) för JAD XO. Jag har ingen aning om vilket pris de kommer att få om och när de börjar säljas i Sverige, men jag skulle gissa på ett påslag på runt 200 SEK.

Så vad blir då mitt slutomdöme? Jag tyckte Miorita XO var en spännande brandy som jag gärna dricker fler gånger och inte skulle skämmas över att servera mina vänner. JAD XO var däremot inte alls i min stil och åldern, som ju ska koncentrera aromerna, verkar mest ha försett den med träsmak. Så även om jag inte har en prislapp att ta med i ekvationen faller mitt val på Miorita XO.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com