Armenien upprör Frankrike

Det franska blodet börjar hetta till. Ryssland är en stor marknad för cognacsproducenterna, och få dricker så stor andel gammal cognac som ryssarna. Men det senaste året har försäljningen till Ryssland minskat med över en fjärdedel.

Armenisk brandy är inte cognac

En bidragande anledning är armenisk brandy som nu på allvar tar ryska marknadsandelar. Men det som upprör fransmännen mest är att armenierna marknadsför sin brandy som cognac. Cognac är namnskyddat av EU:s PDO (Protected Designation of Origin) och den myndighet som bland annat värnar om varumärket Cognac heter BNIC. Nu drar de igång rättsmaskineriet för att skydda världen mot falsk cognac.

På de flaskor som armenierna exporterar till västvärlden står det ingenting om cognac längre, men på alla andra flaskor står det antingen կոնյակ på armeniska eller коньяк på kyrilliska, vilket de i båda fallen uttalar på samma sätt som cognac.

På en tillställning nyligen gav värden mig ett smakprov på armenisk cognac. Av en armenisk klient hade han fått en hel låda, vilken han gärna delade med sig av. Smakupplevelsen var intressant, även om smaken var långt från cognac (3 700 km för att vara exakt). Det är en sötad brandy, jolmig och oförfinad, med kort eftersmak.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com