Armenien upprör Frankrike

Dela detta

Det franska blodet börjar hetta till. Ryssland är en stor marknad för cognacsproducenterna, och få dricker så stor andel gammal cognac som ryssarna. Men det senaste året har försäljningen till Ryssland minskat med över en fjärdedel.

Armenisk brandy är inte cognac

En bidragande anledning är armenisk brandy som nu på allvar tar ryska marknadsandelar. Men det som upprör fransmännen mest är att armenierna marknadsför sin brandy som cognac. Cognac är namnskyddat av EU:s PDO (Protected Designation of Origin) och den myndighet som bland annat värnar om varumärket Cognac heter BNIC. Nu drar de igång rättsmaskineriet för att skydda världen mot falsk cognac.

På de flaskor som armenierna exporterar till västvärlden står det ingenting om cognac längre, men på alla andra flaskor står det antingen կոնյակ på armeniska eller коньяк på kyrilliska, vilket de i båda fallen uttalar på samma sätt som cognac.

På en tillställning nyligen gav värden mig ett smakprov på armenisk cognac. Av en armenisk klient hade han fått en hel låda, vilken han gärna delade med sig av. Smakupplevelsen var intressant, även om smaken var långt från cognac (3 700 km för att vara exakt). Det är en sötad brandy, jolmig och oförfinad, med kort eftersmak.

Andra bloggar om: armenien, brandy, cognac, frankrike, konjak, kopia, plagiat, ryssland

 • Anonym

  Ganska så konstigt att fransmännen blir sura eftersom de en gång i tiden hade sagt att den armeniska brandyn skulle bli kallad för cognac, detta var under 1940 talet om jag inte har fel. Fransmännen sa iaf att denna brandy skulle få kalla sig för cognac då den smakade väldigt bra. Tycker att det borde vara Frankrike som upprör Armenien, tycker att det är väldigt orättvist att bara ta tillbaka det sådär. =)

  • Kristofer Scheiderbauer

   Sedan 1909 är odlingsområdet Cognac i Frankrike en så kallad AOC och har fullständig ensamrätt att använda ordet cognac på sin brandy. Det är en seglivad myt att fransmännen har givit olika utvalda brandyproducenter runt om i världen rätt att använda namnet cognac på just sin brandy. Myten göds av just dessa producenter som gärna vill öka sin brandys värde och elegans med detta namn. Trots att de påstår att de fått ett Carte Blanche så har ingen av dessa producenter ännu lyckats uppvisa något bevis för sina påståenden. Myndigheten som skyddar namnet Cognac heter BNIC och deras arbete i denna fråga försvåras av att vissa utländska brandyproducenter (bl a Ararat, Armeniens största brandy) ägs av en stor fransk cognacsproducent.

   • Bernard Marusic

    Ararat cognac var vinnaren av Grand Exhibition in Paris in 1900, dom fick rätten att kalla sig cognac där och då, det är ingen myt, kolla upp lite fakta innan du sågar folk på på grund av bristande kunskap från din sida