Så här luktar du på en cognac
|”När jag sätter mig ner och njuter av en cognac, gör jag det genom att dofta på den i 45 minuter. Sedan avslutar jag med att dricka upp den.” berättade Charles Braastad-Delamain när han visade mig runt i sitt paradis.
När du provar en cognac är luktsinnet ditt bästa redskap. Hur man bäst ska lukta på en cognac, skulle en snobb kunna göra till en egen konstform. Snobbigt eller inte, här kommer del ett i kursen för dig som vill lära dig hur man utforskar en cognac.
1. Börja med att hitta ett lämpligt glas. Har du inget cognacsprovarglas, går det alldeles utmärkt med ett vanligt tulpanformat vinprovarglas. Ett grappaglas går också bra, men undvik cognacskupor och whiskyglas, de fungerar inget vidare vid provning.
2. Skölj ur glaset med en skvätt av den cognac som skall provas. Häll sedan upp 2 cl rumstempererad cognac, mer behövs inte.
3. För att undvika störande faktorer skall ingen i närheten använda parfym och om dina händer är nytvättade, skall de i så fall vara det med parfymfri tvål.
4. Lukten från din hand kan ändå störa, trots att den är ren. För att den skall vara så långt som möjligt från glasets öppning, bör du fatta glaset i dess fot. Håll sedan glaset cirka 10-15 cm från din näsa och förnim de friskaste och flyktigaste av doftaromerna.
5. För glaset närmre och stick ner näsan i det. Du skall inte skämmas för att trycka ner hela kranen. Du kommer att märka att det är en avsevärd skillnad på hur doften upplevs om du sniffar vid glasöppningens kant närmast dig, mot om du gör det vid motstående kant. Vid kanten närmast dig känner du starka alkoholintensiva aromerna, och vid den andra kanten bara ett par centimeter bort känner du de djupare, ekiga aromerna. Detta fenomen beror inte på glasets konstruktion, utan på hur vårt luktorgan är utformat.
6. Nu kan du med en lätt rörelse låta innehållet cirkulera. Nu kommer cognacen att syresättas ytterligare och frigöra ännu mer aromer. Dofta och samla ännu fler intryck, det är nu du kan uppfatta de mest komplexa tonerna.
7. Nu kan du greppa glasets huvud, fortsätta rotera dess innehåll och värma upp det till handtemperatur. (Som kuriosa är handtemperaturen i genomsnitt 30,7 grader för kvinnor och 32,2 grader för män.) När temperaturen på cognacen nu stiger cirka 10 grader frigörs de kraftiga och djupa aromerna. Detta sker dessvärre på bekostnad av de sköra och diskreta aromerna.
Nästa del i kursen är vilka aromer man lättast brukar identifiera i en cognac. (Återkom om ett par dagar.) Hur man sedan avsmakar en cognac kommer vid ett senare tillfälle.
Under tiden kan ni ta del av denna klassiska ordväxling som lär ha skett någon gång runt 1810 mellan Napoleons båda ministrar: utrikesminister Charles Maurice de Talleyrand-Périgord och polisminister Joseph Fouché.
Fouché (som var känd som en iskall, självisk, skupelfri revolutionsfanatiker) hade tömt sitt cognacsglas i ett svep. Talleyrand sa då mycket lugnt:
– Om ni ursäktar, det är inte så en cognac skall drickas. Se här, är ni snäll. Man håller glaset i sin kupade handflata och värmer det. Vänta sedan lite, och rör det försiktigt cirkulerande så att vätskan avger sina dofter. Därefter för man det mot näsan och andas in…
– Och därefter? avbryter Fouché, något frustrerad.
– Därefter ställer man ifrån sig glaset och diskuterar dess innehåll.