Julklappstips för finsmakare

Åt er som fortfarande letar efter den rätta julklappen så är det givna svaret: en god flaska cognac. Undrar ni vilken, har jag skrivit en artikel för E24 där jag listar mina tio favoriter bland den cognac som finns att få tag på via Systembolaget.

Mitt andra julklappstips är En handbok cognac av Roland Eriksson. Visserligen behöver man inte veta hur instrumenten fungerar för att uppskatta musik, men nog ger det en extra dimension åt upplevelsen ju mer bakgrund och kunskap man har. Därför garanterar jag att din nästa cognac kommer att smaka ännu bättre efter att du har läst denna bok.

Det finns en handfull böcker om cognac som är översatta till svenska, men detta är den enda helsvenska boken om cognac som jag känner till. Författaren presenterar innehållet på ett lättsamt sätt via anekdoter och leder läsaren genom djungeln av knepiga cognacsföreteelser. En handbok cognac ger en lättförståelig vägledning om hur cognac framställs, hur den mariga åldersklassificeringen fungerar samt innehåller essäer om dryckens ärevördiga historia. Det är det senare som är bokens styrka.

Författaren Roland Eriksson arbetar med sensorisk provning på Vin & Sprit, har Munskänkarnas 2-betyg i vinkunskap och är en flitig föredragshållare om cognac. Jag hade glädjen att träffa honom för ett par veckor sedan på releasepartyt då han släppte sin andra bok – En handbok rom. Båda dessa böcker är utgivna på Grenadine Bokförlag och går att få tag på för cirka 80 kr vardera.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com