Bästa adventskalendern innehåller cognac

Om du trodde adventskalendrar bara är för barn så får du tänka om. Det finns lyckligtvis kalendrar för vuxna som även kan glädja cognacskonnässörer.

Adventskalendern sägs vara en tysk uppfinning från 1800-talet. Redan de första versionerna lär ha innehållit kakor. De ursprungliga kalendrarna hade 24 luckor eftersom man i de tysktalande länderna, likt Norden och Polen firar julafton, medan resten av världen firar juldagen.

Drinks by the Dram – The Cognac Advent Calendar

En av de första adventskalendrarna med cognac som jag känner till skapades av det engelska företaget Drinks by the Dram för fyra år sedan. Den innehöll 24 flaskor à 3 cl. Idag erbjuder de ett dussin olika julkalendrar, men inte längre med cognac, bara med mer mainstreamdrycker såsom whiskey, rom och gin.

1423 World Class Spirits – 24 days of Cognac Christmas Advent Calendar

En annan kalender, som fortfarande säljs, är från 1423 World Class Spirits och som erbjuder 24 days of Cognac Christmas Advent Calendar. Denna kalender har 25 flaskor à 2 cl. Den finns att köpa i Australien och kostar 280 AUD (cirka 173 EUR).

Cognac Expert Calendar
Cognac Expert – Calendar 2020

Den mest intressanta kalendern lär vara den som syskonen Sophie och Max Beaulieu skapat. De driver siten Cognac Expert och detta är en cognacskalender med enbart XO eller äldre. De 24 flaskorna är på 3 cl och bara märkt med ett nummer, inget mer. Blindprovningar som dessa är för alla finsmakare som kommit ett steg längre än glad amatörnivå. Ett cognacsprovarglas ingår i boxen. Till de olika flaskorna hör en daglig minipodcast där producenten berättar om produktionen, blandningen, vad de vill uppnå, cru och ålder. Det medföljer även en specifikation om ens nyfikenhet är så stor att man måste veta vilken cognac man dricker för dagen. Priset för kalandern är 399 EUR.

Min egen adventskalender med cognac

Holmegaard Advent Decanter
Holmegaard Advent Decanter

Som cognacskalender har jag tidigare år nöjt mig med min julflaska från Holmegaard. Den har en gradering på sidan från 1 till 24 och det är cirka 2,5 cl mellan varje streck. Fördelen med denna lösning är att det blir lyckat resultat varje dag, i alla fall lika lyckad som den cognac jag tidigare fyllt flaskan med. Nackdelen ligger i att överraskningsmomentet och variationen ju går helt förlorad.

Adventskalender med cognac
Min egen adventskalender med cognac

I år har jag därför ett mer pretentiöst hemmabygge som cognacskalender. Ett gäng miniatyrflaskor, de flesta på 5 cl, av olika kvalitéer från lågt till högt. Det återstår att se hur nöjd jag kommer att bli med min idé.

Har du någon adventskalender? Innehåller den cognac?

Jag önskar mina läsare en god advent i alla bemärkelser.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com