Lansering av Braastad Organic och Braastad My Selection

Braastad har lanserat två nya cognac: Braastad Organic och Braastad My Selection. Nyligen arrangerade de en pressträff med avsmakning på Grand Hôtel i Stockholm. Den som ledde provningen var Richard Braastad, deras egen Master Blender, speciellt hitflugen från Frankrike.

Richard Braastad
Master Blender Richard Braastad

Richard Braastad lär ha en så tränad näsa att han bara på doften kan avgöra vem av hans destillatörer som gjort ett visst destillat.

Historien för denna producent är spännande och fylld av krig och kärlek, något jag får utveckla djupare i ett annat inlägg. Kortfattat börjar allt 1875 då Tiffon Cognac grundas av Médéric Tiffon. 1913 gifter sig hans barnbarn Edith med norrmannen Sverre Braastad, född i Gjøvik. Sverre var en av alla de hundratals norrmän som arbetade i Cognac vid slutet av 1800-talet. Till en början arbetade han på Cognac Bisquit för att 1919 ta över Tiffons verksamhet tillsammans med sin hustru Edith. Än idag använder sig Braastad av varumärket Tiffon mot vissa marknader.

Braastad inriktade sig tidigt på den skandinaviska marknaden och de har lyckats med bravur. Idag är det de som levererar mest cognac av alla till Skandinavien. Bara i Sverige sålde de 77 000 liter cognac under förra året.

En stil som är typisk för huset Braastad är sötad cognac. Väldigt många producenter tillsätter socker i sin cognac, men talar gärna tyst om detta. Att bättra på druvornas egen sötma med socker eller sirap är dock fullt tillåtet så länge det inte överskrider 2 % av volymen. Så varför hyckla och hymla? Braastad skäms heller inte alls över detta utan är helt öppna om det. Sannolikt är det just den söta stilen som bidragit till deras framgångar i Skandinavien.

Braastad Organic
Braastad Organic

Braastad Organic
Detta är Braastads första ekologiskt märkta cognac. De är tidigt ute, men inte först. Det finns redan ett knappt dussin producenter som hunnit före med att producera ekologisk cognac; Léopold Gourmel, Peyrat, Prunier, Jean-Luc Pasquet och Guy Pinard & Fils är några av dem.

Druvorna kommer från miljöcertifierade odlingar i Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois och Bons Bois. Åldern på delarna är mellan 3-6 år.

Doften har en mycket stor fruktighet och bra blommighet där man hittar vanilj, marsipan, bergamott och kanel. Även i smaken finner man vanilj vid sidan av citrus och cederträ. Eftersmaken är kort med viss fatkaraktär.

Priset är 349 SEK för en flaska på 50 cl.

Braastad My Selection
Braastad My Selection

Braastad My Selection
”Vissa gillar ung cognac, vissa gillar äldre. My Selection är en mix av båda”, säger Richard Braastad. Syftet med denna cognac var att göra den så komplex som möjligt. Man har därför blandat mellan 35-45 väldigt olika eaux-de-vie i ett mycket brett åldersspektrum och ursprung. Åldern på delarna är mellan 2,5-25 år.

Druvorna kommer från cru Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies och Fins Bois.

My Selection doftar starkt och intensivt, som en hel örtträdgård där man bland annat känner koriander. Tyvärr infrias inte doftens löften i eftersmaken, som är ung och kort. Däremot har den en fruktig smak av kvitten samt mycket tydliga inslag av mörk choklad.

Priset är 299 SEK för en flaska på 50 cl.

De båda nya cognacsorterna Organic och My Selection tappas i fyrkantiga flaskor. Detta är en flaskdesign som Braastad låtit specialdesigna och den introducerades i Sverige för exakt ett år sedan. De är båda klassade som VS och det vore orättvist att smakmässigt jämföra i alla fall Organic med någon VSOP eller XO. Prismässigt har de däremot ett högre literpris än både Braastad VSOP och Braastad XO. Med detta i åtanke skulle man kunna tänka sig motiveringar som att ekologiskt jordbruk inte är lika högpresterande och därför ger en dyrare råvara samt att My Selection innehåller eau-de-vie som är långt äldre än vad som annars brukar återfinnas i en VS.

Organic och My Selection är välgjorda och jämför man dem med övriga VS på marknaden så placerar jag dem högt på listan och får ett gott betyg av mig.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com