Grönstedts blir svensk-norskt

Fram till slutet av mars i år var Grönstedts det helsvenska cognacsmärket, även om flaskornas innehåll givetvis var franskt. Sedan var Grönstedts under ett halvår under den franska dryckesjätten Pernod-Ricards vingar.

Grundaren Johan Daniel Grönstedt 1806-1876

Av konkurrensskäl har EU-kommissionen krävt att Pernod-Ricard avyttrar några av sina varumärken. Igår tillkännagavs att köparen och Grönstedts nya ägare blir norska Arcus, som dessutom är Norges största vin- och spritleverantör. Arcus är i sin tur ägt till 83 procent av det svenska riskkapitalbolaget Ratos.

Arcus har redan cognacsmärkena Braastad och Porsgrund i sin portfölj.

Ratos vd Arne Karlsson säger till SvD att de hoppas kunna utvinna synergier genom att kunna samordna transporter. Men köpet är mycket mer logiskt än så, eftersom det mesta av innehållet i en Grönstedtsflaska redan kommer från Braastad-Tiffon.

Övriga spritmärken som Ratos/Arcus övertar från Pernod-Ricard är Dry Anis, Red Port och Star Gin.

Denna spalt handlar om cognac, inte gin. Men Star Gin påminner mig om den dåliga gamla gin-vitsen: ”Varför får inte jag dricka Gordons, när Jesus Christ super Star?”

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com