Grönstedts Noël 2014 XO – julgodis på flaska

I år är det nionde året i rad som Grönstedts släpper en julcognac. Grönstedts julcognac har de senaste fyra åren benämnts Noël XO. Innan dess hette den XO Christmas Cognac.

Som vanligt består julcognacen till största delen av Grönstedts vanliga XO, som blandats med eaux-de-vier som ska göra årets modell bland annat mer fruktig.

Grönstedts Noël 2014 XO
Grönstedts Noël 2014 XO

Blandningen är yngre än tidigare år och den äldsta delen är 30 år. Själv ser jag inte detta som någon nackdel, i synnerhet inte om de är de fruktiga aromerna man vill få fram.

Druvorna är odlade i de olika cru Grande Champagne, Petite Champagne och Fins Bois samt en liten del från Borderies.

Tidigare i år fick Grönstedts en ny master blender, David Croizet, och det är även han som numera ansvarar för deras julcognac. I ett pressmeddelande säger han: ”Fjolårets julcognac var fylligt kryddig med toner av rostade mandlar och choklad. Grönstedts Noël 2014 XO har också söta toner som för tankarna till julens sötsaker men är mer fruktintensiv till sin karaktär. Den franska julens godsaker såsom fransk nougat, fruktkaka och choklad har inspirerat till årets julcognac.”

Den beskrivs ha intensivt fruktiga smaker som marmelad, fikon och passionsfrukt. Len smak, komplexa ektoner och inslag av äppelpaj, kanel och vanilj. Jag håller med om denna beskrivning och tycker att det denna cognac möjligtvis saknar i elegans och balans tar den igen på smarrighet. Detta är en cognac som bäst avnjuts till julgodis snarare än solo. En strålande blandning för en julcognac helt enkelt.

Grönstedts Noël XO gör i en begränsad upplaga om 3900 flaskor. Priset för en flaska på 50 cl är 399 SEK, precis som tidigare upplagor av Grönstedts julcognac.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com