Päronkriget – Xanté vs Kismi

Dela detta

En fejd har brutit ut mellan tillverkarna av de båda likörerna Xanté och Kismi. Båda gör päronlikörer med cognac som bas och båda har en alkoholhalt på 38 %.

Dessa likörer kallas ibland för päronkonjak, vilket är helt felaktigt eftersom päron inte är en tillåten ingrediens i en cognac. Det finns därför inte och kommer aldrig finnas någon päronkonjak. Båda tillverkarna kallar det själva för Liqueur Pear & Cognac, och ibland för Liqueur à la Poire.

Ärkerivalerna Xanté och Kismi sida vid sida. Lika som bär? Lika som päron? Avgör själv.

Marknadsledande inom detta produktsegment är svenska Xanté. De upplever att den franska konkurrenten Kismi snyltar på deras varumärke och renommé. Xanté har därför vänt sig till Marknadsdomstolen och yrkat på att de ska förbjuda Kismi att marknadsföra sin likör i sin nuvarande flaska och etikett eller liknande förpackning som är förväxlingsbar med Xantés. De begär vidare ett vite på en miljon SEK om Kismi fortsätter sin marknadsföring.

I början av sommaren fällde Marknadsdomstolen sin dom. Man anser att Xanté inte har förmått styrka att deras flaska är tillräckligt känd på marknaden. Marknadsdomstolen anser också att det inte heller handlar om renommésnyltning eftersom Xanté-flaskan inte anses vara en bärare av renommé. Man dömer alltså till Kismis fördel och att Xanté skall betala rättegångskostnaderna.

Det framgår inte på flaskorna vilken cognac som respektive likör innehåller. Men jag kan avslöja att Kismi får sin cognac från H. Mournier som ligger centralt i staden Cognac. Xanté får sin cognac från Roland Bru som ligger i Sireuil drygt 30 km därifrån. Båda använder en väldigt ung cognac (3-årig) till sina blandningar. Detta är precis som det skall vara, då har cognacen både en stark druvig smak och eken från fatet har hunnit utsöndra sina vaniljaromer. En gammal cognac hade smakmässigt fungerat mycket dåligt i en likör och dessutom hade det inte blivit ekonomiskt försvarbart.

Om en connaisseur vill ha päronsprit väljer han obstler istället.

I en fin cognac tillsätts aldrig socker. Den sötma man kan känna kommer från druvornas eget fruktsocker. Men det är enligt lagen tillåtet för cognacsproducenterna att addera upp till 8 gram socker per liter cognac. I päronlikörerna har man tillsatt över 150 g/liter. Resultatet blir en likör som är fasansfullt söt och som antingen måste späs ut eller kylas ner till en mycket låg temperatur för att den sliskiga sötman skall bli uthärdlig.

En finsmakare vet att det finns mycket bättre sprit med päronsmak. Själv förespråkar jag Österrikisk obstler av destillerat williamspäron. Den har samma styrka som ovanstående likörer men innehåller inget tillsatt socker, färgämnen, extrakt, essenser eller andra tillsatser. Istället är det en ädel produkt med utsökt och kraftig päronsmak.

Andra bloggar om: cognac, kismi, konjak, likör, obstler, päron, päroncognac, päronkonjak, päronlikör, xante

 • F som i Fattig Connoisseur

  Måste bara tacka dig för en oerhört bra blogg och ställa en fråga.
  Vad rekommenderar du för cognac till den livsnjutande studenten? Även om jag älskar cognac och prövat många så kan jag inte bestämma mig för vad jag borde köpa, förutom Beehives brandy för att mixa drinkar med. Jag vill ha någonting som jag inte skäms över att servera till kaffet eller till cigarren, men samtidigt inte kostar allt för mycket.

  PS Om du skulle rekommendera en armagnac vilken skulle du rekommendera i så fall? Jag har aldrig provat denna släkting till cognacen.

  • Kristofer Scheiderbauer

   Tack för dina fina ord! De enklaste frågorna är de svåraste att besvara, och detta svar beror givetvis på vilken smakpalett man föredrar.

   Till drinkar är Courvoisier VS svårslagen. Grönstedts *** VS är 82 kr billigare och en nästan lika stark kandidat.

   När det gäller cognac till kaffet och cigarren är det knepigare att hitta budgetalternativ. Men Kazumian VS är en outsider som jag gärna lägger ett gott ord för. Den är en ovanligt komplex VS som kanske inte är speciellt elegant, men definitivt smarrig. (Har skrivit en recension på min sida om den.) Gillar du en fruktig och naturlig sommarcognac är Jon Bertelsen Symphonie XO ett starkt tips. En annan prisvärd och god, men förvisso enkel cognac är Braastad XO. Den funkar även bra till cigarr.

   Armagnac är oftast naturligare och råare i sin karaktär jämfört med cognac som i sin generellt har en mer komplex och elegant smak. Den bästa armagnac i mitt barskåp är en Chateau de Pomès Pébérère 1964. Den är fantastisk, men långt från något budgetval.