Europas största cognacsälskare

Jag reser mycket i mitt arbete. Så snart jag kommer till en ny plats brukar jag roa mig med att se hur många och vilka sorters cognac som finns i baren, restaurangen eller i affären.

Denna vecka tillbringar jag på det trivsamma och avkopplande Fra Mare Spa i den lilla badorten Haapsalu i Estland. En hotellshop brukar oftast inte ha så stort urval, utan bara erbjuda det mest väsentliga. Något jag dock genast la märke till på det hotell jag nu bor på, var att den minimala butiken hade hela 11 olika sorters cognac på hyllorna. I hotellets lilla bar bredvid finns till och med en flaska cognac monterad på vägghållare med dosör (något jag ofta sett hemma, men aldrig med en cognacsflaska).

Vidare har byns största matvaruaffär 25 olika cognac i sitt sortiment. Jämför detta med att stora svenska Systembolaget bara har två fler, alltså 27 olika sorters cognac i sitt standardsortiment.

I Estland såldes det 1,6 miljoner flaskor cognac förra året. Siffrorna säger kanske inte så mycket vid en första anblick och listar man de länder som cognac exporteras till så kommer Estland först på åttonde plats i Europa.

Konsumtionen av cognac per person och år i Frankrike och Estland, här illustrerat med 5 cl miniatyrflaskor

Men något anmärkningsvärt inträffar om man även tar med respektive lands befolkningsmängd i ekvationen. Eftersom Estland bara har drygt 1,3 miljoner invånare blir genomsnittskonsumtionen nästan 84 cl cognac per person och år! Detta är den absolut högsta i Europa och är nära 12 gånger mer än hemmamarknaden Frankrikes ynka 7 cl cognac per person och år.

Nu är det känt att mycket av den cognac som exporteras till Estland senare skeppas vidare till Ryssland. Med kompensation för detta borde Estland ligga ungefär vid 55-60 cl cognac per person och år, vilket gör Estland jämbördigt med Finland och Norge.

Hur det än är med cognacskonsumtionen, är det alltid trevligt för en cognacsälskare att vara i ett land där det överallt finns ett brett utbud av cognac, och där det finns fler sorters cognac än whisky att välja på.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com