Grönstedts National 2011 – Folkes sista cognac

Ni som inte läste min notis i Svenska Dagbladet i fredags kanske har missat att nu släpps Grönstedts National 2011. Den lanseras den 1 juni och det blir sannolikt kö utanför de Systembolag som har fått sig några flaskor tilldelat.

Grönstedts National 2011
Grönstedts National 2011

Grönstedts National har fått sitt namn av Sveriges nationaldag och årets utgåva görs i en begränsad upplaga på 1500 flaskor. De senaste 16 åren har masterblender Folke Andersson ansvarat för blandningarna av de olika Grönstedts cognac (fem permanenta och två nya specialblandningar per år). Folke går nu går i pension och denna cognac blir den sista han skapar.

Folke berättar för mig att enligt hans tycke är årets National en av de absolut bästa blandningar han gjort. Den skulle placera sig på plats 3 eller 4 på hans egen topplista. På första plats sätter han sin Grönstedts Jubilee från 1996.

Under den senaste veckan har jag själv provsmakat den kommande National 2011 och kommit till en liknande slutsats. Man finner tydlig mandel och frukt i doften. Smaken är påtaglig druvig med inslag av aprikos, persika och med mycket fatkaraktär. Sötman är påtaglig, men mindre än vad som är brukligt i en Grönstedts. Eftersmaken är komplex, skiftande och tonar ut i en tilltalande torrhet.

Grönstedts National 2011 är enbart från cru Grande Champagne. Den yngsta delen i blandningen är 27 år och den dominerade delen 37 år. Priset för en flaska på 50 cl är 749 SEK, ett pris som lätt kan motiveras.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com