Saker som kan fara åt Helvete

Varje morgon lyssnar jag med barnslig förtjusning till Äntligen Morgon med Adam och Gry på Mix Megapol. Adam Alsing har en egen hatlista som han kallar ”Listan på saker som kan fara åt Helvete”. På den återfinns bland annat kolgrillar, gäddor och heltäckningsmattor.

Låt mig här få presentera min egen cognacsrelaterade lista på saker som kan fara åt Helvete:

Cognacsvärmare

På ohotad förstaplats finner vi denna pryl som inte bara är onödig, den är dessutom korkad. Att värma upp en cognac genom att punktvärma en del av glasets stillastående innehåll är ett bra sätt om man vill förstöra sin cognac. Den snabba uppvärmningen skapar oönskade bismaker samtidigt som det mest sköra och blommiga i bouqueten effektivt dödas. En cognac behöver inte värmas upp till mer än handvärme och bästa sättet att göra detta med ett jämnt resultat är att sätta innehållet svagt i rörelse (utan att centrifugera det). Att istället värma upp den genom att lägga kupan på kaffekoppen är bara halvkorkat, problemet med att innehållet står still kvarstår. Om det tagit 20 eller kanske 70 år att framställa den slutliga cognacen så kan man väl visa den så mycket respekt att man kan ge den en extra minut för att värma upp den på ett vettigt sätt?

Stora cognacskupor, ballongglas

Cognacskupor är, namnet till trots, inte särskilt bra att avnjuta cognac med. Ju större cognacskupan är, desto sämre är den. Konstruktionen gör att dofterna stängs inne. Är man en clown med gigantiska byxor och meterlånga skor så passar ett ballongglas i handen, men annars är det bara otympligt och fånigt. I Cognac finns det ingen blender som använder kupor vid provandet och framtagandet av en cognac. Man har istället speciella cognacsprovarglas. Dessa glas är relativt små och ser ut som tulpanformade vinprovarglas i skala 1:2. De skall vara av tunt glas och helt klara (i vissa fall är de mörkblå, då synintrycken inte skall förvilla). Har man ingen tillgång till dessa, går det utmärkt med ett grappaglas eller ett vanligt vinprovarglas för bästa upplevelse.

Kristallkaraffer

Den allra bästa cognac som finns och som fortfarande produceras, kostar runt 2000-4000 kr för 70 cl, beroende på tillverkare. Med avseende på kvalitet skall man helt enkelt inte behöva betala mer. Cognacsproducenter är ju företagare som vill göra pengar, så tyvärr är det mycket vanligt att man tar den bästa av sin cognac och buteljerar den på kristallflaskor som i sin tur ligger inbäddade i exklusiva sidenbeklädda mahognyschatull. För denna tjänst tar de minst 10 000 kr extra. Dessa pengar får man ju inte tillbaka när man sedan tömt sin flaska och står där med träasken. Premiumcognacen Rémy Martin Louis XIII för 14 440 kr börjar, trots priset, bli så vanlig och ”för mycket Svensson” att den nu går att beställa med en diamant på 4 carat i korken för 250 000 kr extra, för den som vill känna sig unik. Jösses så fånigt! Detta är ändå långt från rekordet. En flaska Hennessy Beauté du Siècle kostar drygt 1,4 miljoner kronor. Då ingår en bronsnyckel till det pråliga skrinet.

Lyckligtvis är alla kristallkaraffer nuförtiden glasbeklädda inuti, eller helt av pressgjutet glas. Gamla kristallkaraffer är hälsovådliga eftersom alkoholen frigör det bly som finns i kristallen. Då kan man gå giftdöden tillmötes. ”Vanity killed the cat – curiosity was framed.”

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com