De tolv espressornas armé

Dela detta

“Kaffe utan cognac är en dålig kombination.” Själv kan jag bara instämma i detta ordspråk.

Skall man välja en lämplig cognac till sitt kaffe, skall den vara en VSOP, Napoléon eller XO. En cognac som är yngre eller äldre än dessa, lämpar sig bättre vid andra tillfällen än till kaffet.

Men vad skall man ha för kaffe till sin cognac? Kaffe latte och cappucino i all ära, men aldrig tillsammans med cognac. De flesta borde vara överens om att det borde vara ett relativt starkt kaffe. Skall man ha en riktigt stark kaffe bör man sikta in sig på espresso, och detta för oss osökt in på min espressoprovning.

Portionskapslar med Nespresso-kaffe

För drygt ett år sedan fick jag en espressomaskin i födelsedagspresent av mina kära vänner. Maskinen var av schweizisk modell och av märket Nespresso. Nespresso gör inte bara maskiner, utan är ett helt koncept med egna kaffesorter som är portionspackade i små aluminiumkapslar. I standardsortimentet finns tolv sorter, alla med sin egen karaktär. Utöver det, släpps varje år ett antal olika specialblandningar (Limited Edition) som i vissa fall till och med har samlarvärde och en andrahandsmarknad på eBay.

Nespressos kaffe odlas i Kenya, Etiopien, Togo, Costa Rica, Colombia, Brasilien och Guatemala samt produceras i den lilla orten Orbe i västra Schweiz. Det som skiljer sorterna från varandra är olika blandning av de båda bönorna arabica och robusta, olika rostningar och olika malning. Konceptets styrka är just malningen. Eftersom syret i luften förstör de flesta av kaffets aromer på bara några minuter, sker all malning och paketering i en helt syrefri miljö. När man tillreder sin espresso och kapseln bryts, har ingen luft varit i kontakt med kaffepulvret tidigare.

Jag är förbluffad över hur bra espresso jag kan göra i min maskin. Jag kan erkänna att jag har smakat godare espresso vid enstaka tillfällen, men inkluderar man faktorer som att jag saknar barista-utbildning samt tillredningens enkelhet och snabbhet (30 sekunder, alla moment inkluderade) så blir Nespresso-konceptet svårslaget. Dessutom kan endast skickliga baristor få en så jämn kvalitet på en serie espresso.

Jag har testat de tolv standardsorterna och i diagrammet jag skapat, presenteras hur de förhåller sig till varandra med avseende på de tre faktorerna syrlighet/syra, bitterhet/beska och styrka. Skall man vara petig är det egentligen 8 espresso, 3 lungo (espresso med trippel vattenmängd), och 1 ristretto (espresso med halva vattenmängden). Hur man vill ha sin espresso är personligt, själv vill jag ha den stark och med stor beska. Därför väljer jag oftast Ristretto, Arpeggio eller Roma till min cognac.

Andra bloggar om: cognac, ebay, espresso, kaffe, konjak, limited+edition, nespresso, ordspråk, schweiz

 • Peter Hellström

  Hej,

  Skulle nog själv välja bort XO, speciellt då till en espresso. Upplever XO som en smakupplevelse i sig själv och tycker att en del av upplevelsen försvinner i det starka aromatiska kaffets smak.

  • Tack för din kommentar Peter. Eftersom jag känner dig, vet jag att du har en exklusiv smak och att de XO du har i din samling är av högsta kvalitet och är minst två decennier gamla. Men betänk att det finns cognacshus som helt lagligen kallar sina sjuåriga för XO. Åldersklassningen är varken logisk eller enkel och har stora åldersspann som överlappar varandra. Detta återkommer jag till i senare inlägg.

 • Jag gillar Arpeggio, Ristretto och Roma bäst. Stiliga diagram.

  • Anonym

   Tack för en bra artikel och ett tjusigt diagram.

   Jag föredrar Ristretto men med en vanlig vattenmängd dvs. 40 ml.
   Sedan Vivalto när jag känner för lungo.

   En sak bara…
   Nespresso gör inga maskiner för hemmabruk enligt min uppfattning. Det bara ett koncept och själva maskiner tillverkas av olika tillverkare t.ex. Siemens.
   Min maskin kommer från Turmix:
   https://secure.nespresso.com/precom/sima/fiche__Turmix_TX250__T_C185_1_ch_en.html

   🙂

   /Marek

 • Linken

  Tänkte bara inflika med att Nespresso inte över huvud taget är espresso. Nespresson lever inte upp till några som helst parametrar för att kallas espresso. Grunden för att kallas espresso är: 7gr kaffe, 9 bars vattentryck (allt tryck över 9 bar är helt ointressant)och det hela ska sluta i 3 cl.
  Om du vill ha en enkel men betydligt bättre kaffeupplevelse skulle jag satsa på en espressomaskin med vattenkokare och pods(som finni i minst 100 olika sorter).
  Att betala 600 kr/kg för kaffet som man gör med Nespresso är ocker.

  /Linken

  • Nespresso forever!

   Snällan Linken,

   Du vet tyvärr inte vad du talar om..

   Nespresso är ett fantastiskt koncept! Det serveras i dag på ca 20 av världen 40bästa restauranger.. 2 anledningar.. 1, kvaliten/kvalitetsäkringen = outstanding 2, enkelheten = vem som helst, oitresserad el barista kommer alltid att servera en 100% espresso ALLTID!.. Kaffe kanske är lite dyrt men det är gjort på Gran Cru kaffe o det är bara ca 10% av allt kaffe i världen som får kallas det. Det är det kaffet o bara det som Nespresso använder i sina kapslar!!!