Bache-Gabrielsens Venner har världskongress i Stockholm
|En av de största cognacsföreningarna som finns borde vara Bache-Gabrielsens Venner. De har 16 lokalföreningar, de flesta av dem i Norge, men även i Danmark och Sverige. I år har de sin tionde kongress och den har man valt att förlägga mitt i Stockholm på vackra Skeppsholmen samt på Grand Hôtel Saltsjöbaden. Det beräknas komma 132 cognacsälskande deltagare till årets kongress.
På föreningens hemsida kan man läsa: ”Tre storslagna dagar då du låter Hors D’Age:en framkalla Bellmans epistlar i Gamla Stan, upplever skärgårdens storslagenhet med en Pure & Rustic på soldäck och avslutar kvällens middag på Grand Hôtel med en XO i en skinnsoffa i biblioteket.”
Joachim Lejdström är president för Bache-Gabrielsens Venner i Stockholm. Han berättar för mig att den första klubben startades 1993 i Kristiansund, Norge. De har två klubbar i Sverige (Stockholm och Lund) och fler är på gång. Han berättar också att ursprunget till att klubbarna startades från början var att behålla Bache-Gabrielsens cognac på det norska Vinmonopolet.
Det lyckades så bra att de nu har lyft märket till att vara lika stort som konkurrenten Braastad. Båda dessa tävlar nu om att vara Norges största cognacsmärke och båda har var sin tredjedel av den norska marknaden.
Joachim berättar också att en sak som gör det hela ännu trevligare är att alla klubbar även har en mycket nära och nästan familjär relation till Bache-Gabrielsen.
I Sverige såldes det förra året 22848 flaskor Bache-Gabrielsen, vilket gör dem till Sveriges fjärde största cognacsmärke med en marknadsandel på drygt 7 %.
1852 grundades cognacshuset Dupuy och 1905 såldes firman till de båda norrmännen and Peter Rustad och Thomas Bache-Gabrielsen. Firman drivs idag av Tomas barnbarn Christian Bache-Gabrielsen. De fokuserar stenhårt på norska cognacsdrickare och hela 60 % av deras produktion exporteras till Norge, där de uppenbart har ett hängivet kundunderlag.