Grönstedts National Vénérable Extra 2009

I veckan kom ett bud med ett mycket tjusigt etui av skinn med mitt namn vackert textat på en gammeldags etikett. Detta visade sig innehålla ett presskit om den nya jubileumscognacen från Grönstedts.

Grönstedts National Vénérable Extra 2009

Sedan 2004 har Grönstedts varje år gjort en specialcognac till Sveriges nationaldag. Årets upplaga av Grönstedts National Vénerable Extra 2009 är således den sjätte i National-serien.

Denna cognac är en blandning av tre eaux-de-vie där den yngsta är 30 år och den äldsta 40 år. Druvorna är odlade i de två finaste crus: Grande Champagne (20 %) och Petite Champagne (80 %).

Bakom kompositionen står Grönstedts masterblender Folke Andersson. För mig berättar han att tanken med denna National är att skapa en cognac som ska skilja sig från det ordinarie sortimentet. ”Det är en stor cognac med mer exotiska smaker som mango och persika” säger Folke och fortsätter: ”Den är aromatisk, elegant, komplex, fruktig och inte tung. En sommarnjutning!”

Grönstedts Maître de chai (masterblender) Folke Andersson

Jag instämmer, den är verkligen inte tung. Den som tycker att cognac ska smaka gammalt träupplag får söka sig någon annanstans. National Vénérable Extra 2009 är istället mycket frisk. Min första doftupplevelse är pomerans, som senare utvecklas till något som kan vara kaprifol. Mangon och de övriga exotiska frukterna finns i smaken. Jag finner även inslag av lakrits och pecannöt i aromen.

Grönstedts National Vénérable Extra 2009 görs i en begränsad upplaga om 1 700 numrerade flaskor. En flaska på 50 cl kommer kosta 699 kr när den lanseras 1 juni. Detta gör den till den dyraste i Grönstedts sortiment med ett dubbelt så högt pris som Grönstedts Extra, deras näst dyraste.

Själv anser jag att Grönstedts styrka är deras cognac i de yngre klasserna. Där överträffar man de flesta konkurrenter. Går man upp i ålderklasserna får man en avsevärt bättre cognac, men konkurrensen från övriga producenter ökar också markant. Trots detta står sig just denna cognac sig väl mot övriga i denna prisklass. Priset är inte heller särskilt avskräckande med tanke på åldern.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com