En mycket god investering

Under den senaste veckan har tre av mina läsare kontaktat mig via telefon och mail med samma fråga: ”Vad är min gamla flaska cognac värd?”

Det har rört sig om en Martell Cordon Bleu buteljerad 1977, en Hine Grande Champagne Vintage 1914 och en Hennessy Extra buteljerad på 1940-talet.

Att samla på cognac som vi gör, är en mycket god investering för njutningskontot, men tyvärr sällan för plånboken. En vanlig cognac stiger sällan märkbart i värde med tiden, men det finns vintage-cognac som är undantag. Det som får en vintage-cognac att stiga i värde med tiden är inte åldern, utan därför att tillgången successivt minskar.

Vitsen med en cognac är att den skall smaka likadant oberoende av när den producerades. Denna svåra uppgift är blenderns sak att lösa. Att den skall smaka likadant från år till år är också anledningen till att man sällan ser ålder och årtal på cognacsflaskor. Till skillnad från vin, utvecklas och åldras inte cognac på flaska.

Vi kan göra ett räkneexempel på en av de ovanstående flaskorna. Jag vet att Christie’s vinauktion i London i november 2006 sålde en Hennessy Extra buteljerad på 1940-talet för 173 GBP, vilket är cirka 2060 SEK. Om flaskan kostade 95 kr år 1940 så är det en prisstegring med över 2000 procent! Men det är en sorglig prisutveckling med tanke på att det är ungefär vad man får ge för en ny Hennessy Extra idag. Är man optimistiskt lagd kan man säga att investering i cognac är en ypperlig inflations- och valutasäkring.

Ni som läser min spalt vet att jag gillar att skapa diagram, därför serverar jag här ett som baseras på ovanstående räkneexempel och med KPI hämtat från Sveriges Riksbank.

Nu för tiden finns även dryckesauktioner i Sverige, ledda av Auktionsverket tillsammans med Systembolaget. Har man en gammal flaska kan man höra med dem för att få sin klenod värderad. En vara har ju det värde som köpare och säljare är överens om. Hittar man en köpare som ser ett extravärde i den fina gamla flaska man har i sin samling, så kan man kanske få en extra slant för den.

Men det finns tydliga tecken på trenden kommer brytas. Cognac är en mycket populär dryck i Asien och årsproduktionen av cognac räcker snart bara för att täcka enbart Kinas efterfrågan. De dramatiskt ökande priserna på råvaror och mat det senaste åren, kommer förmodligen snart att även drabba cognac.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com