Charentefloden – Cognacs livgivande pulsåder

Floden Le Charente är i mitt tycke kanske en av världens vackraste vattendrag. Att floden dessutom är direkt orsak till drycken cognacs storhet, ger skönheten en extra dimension.

Le CharenteLe Charente börjar sitt flöde i Limousin vid östra Centralmassivet på nära 300 meters höjd över havet. Där ligger de stora ekskogarna och här växer en av de två sorters ek som används till cognacsfaten. Efter att ha flödat fram i 381 km och genom (eller åtminstone angränsat till) samtliga sex odlingsområden i Cognac rinner tills den slutligen ut i Atlanten vid staden Rochefort.

Efter andra världskriget så finns inga kommersiella fraktfartyg alls på floden, men för fritidsbåtar är den seglingsbar upp till Angoulême. För turister den som inte har en egen båt på plats finns möjlighet att hyra en båt för en semester i stilla mak med vackra vyer och trevliga stopp längs flodens bank.

Men Charente är inte bara vacker, det är även denna flods förtjänst att cognac blev världens mest förnäma destillat och sopade banan med andra sorters brandy som armagnac och calvados.

När Jehan Serazin startade ett av de allra första cognacsdestillerierna nära flodens mynning år 1571, så hade det redan destillerats brandy i Armagnac i mer än 100 år. Det finns förvisso fler saker som skiljer en armagnac från en cognac mer än det rent geografiska läget, men att Charente varit en stor handelsled redan sedan vikingatiden gynnade destillatet cognac avsevärt.

Le Charente
I den lilla staden Jarnac trängs cognacshusen vid Charenteflodens kant

Engelska och holländska handelsmän har genom århundradena skeppat varor på floden. Vinerna från Cognac var mycket populära hos den engelske kungen Henry II och hans hov redan på mitten av 1100-talet.

Men cognacshusen har inte bara använt floden för att skeppa cognac, man har också lagt sina cognacslager nära floden för att dra nytta av den höga fuktigheten. En hög luftfuktighet gör att alkoholen i en eau-de-vie avdunstar långsammare än vattnet, vilket i sin tur möjliggör längre lagring och en bättre slutprodukt. Idag lagrar alla stora cognacsproducenter sin cognac i väldiga magasin där luftfuktighet och temperatur styrs på teknisk väg, så om de ligger vid floden är helt oviktigt. Men det finns fortfarande små producenter som har kvar sina lager längs vattnet. Några av dessa är Hine, Delamain och Tiffon-Braastad.

Om en månad är nästa chans för mig att se Charente. Att sitta på en restaurang och titta ut över floden och se hur den sakta flyter fram är en svårslagen upplevelse.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com