Persiska viken är full av cognac

Befinner mig på resa i Mellanöstern. Det var knappt 20 år sedan jag var här senast och då var området fritt från skyskrapor och så gott som torrlagt på cognac. Annat är det nu, i alla fall här i Dubai. På den lyxresort jag bodde på förra veckan, Jebel Ali, var det inga som helst problem att få tag på cognac. På den veckolånga kryssning runt Persiska viken som jag just nu är på, är cognacsutbudet till och med ännu bättre.

Cognac i en chokladkopp

Fartyget heter Costa Luminosa och är ett av de nyaste fartygen i den flotta som tillhör Costa, ett italienskt kryssningsrederi i mellanprisklassen. Ombord finns 11 trevliga barer att välja på vars utbud består av hela 13 olika cognac, vilket jag tycker är bättre än förväntat. De spänner över alla åldersklasser och kostar mellan 5,50 och 22,00 EUR för ett glas på 5 cl.

Den cognac som imponerar mest på mig är en som man hittar i cigarrloungen, Léopold Gourmel 1969 Millésimé Grande Champagne. Det tappades bara knappt 600 buteljer av denna vintagecognac. Eftersom etiketten avslöjar att 1969 Millésimé buteljerades i juni 2006 så vet man att den 36-årig.

En kul grej är att man i en av fartygets alla espressobarer kan beställa sin cognac i en liten chokladkopp. Koppen har samma form som fartygets karakteristiska skorsten och, precis som skorstenen, är den prydd med rederiets logo-C.

Hummersoppa à la Martell

På kryssningar är det brukligt att man blir bjuden på hummer den sista galakvällen. Men beroende på rederi, och kanske konjunkturen, så har många snålat ner på detta. På Costas kryssning blev det i alla fall hummersoppa. Men det var inte vilken hummersoppa som helst, enligt menyn var det Crema di aragosta Martell. Även om hummersoppan var god hade den endast en antydan till cognac i smaken. En cognacsälskare som jag hade förstås önskat att kocken tappat ner ytterligare någon flaska Martell i grytan.

Taxfreebutiken är inget vidare sett från ett cognacsperspektiv. Men om man ändå funderat på att köpa en flaska Rémy Martin Louis XIII så kan man passa på. Den kostar här 1600 EUR, vilket är hela 2600 SEK billigare än hemma. Man kan se det som en god rabatt på sin kryssningsbiljett.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com