Årets auktion: Änglarnas Andel 2009

Vill du äga en sällsynt flaska cognac? Då har du chansen om några dagar. På kvällen den 17 september går den stora cognacsauktionen La Part des Anges (änglarnas andel) av stapeln.

Här kan du ropa på unika flaskor, många som annars är omöjliga att komma över på annat sätt. Ungefär 400 personer och internationell press kommer att närvara på auktionen som sker i den lilla byn Bourg-Charente, cirka 8 km öster om staden Cognac.

Auktionen La Part des Anges arrangeras årligen av BNIC och skedde första gången 2006. I år kommer evenemanget att vara extra ståtligt eftersom man samtidigt firar hundraårsjubileet av att Cognac blev definierat som ett eget odlingsområde (1909).

Alla de 23 flaskorna som auktioneras ut är skänkta av olika cognacsproducenter. Pengarna som auktionen drar in kommer att gå till välgörenhet och skänkas till stiftelsen Fondation de France. Förra årets auktion inbringade 33 462 euro.

De olika årgångscognac som ropas ut är A. de Fussigny Cognac de Grande Champagne de 1973, Camus vintage 1970, Delamain Grande Champagne Millésime 1969, Hine Grande Champagne 1975, Leopold Gourmel Petite Champagne 1972, Château de Montifaud Millésime 1975. Dessa beräknas nå priser på mellan 250-800 euro.

Den som tippas nå högst pris är Martells nya premiumcognac och flaggskepp L’Or de Jean Martell Edition Exclusive. Denna cognac lanseras i och med auktionen den 17 september och beräknas gå för 3500 euro. Jag har haft ynnesten att i förväg fått provsmaka denna exklusiva cognac och lovar att återkomma med en bedömning inom en mycket snar framtid.

Vill du ta del av auktionskatalogen och lägga några bud, gör du det här: lapartdesanges.cognac.fr.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com