Falsk cognac från 1871 på Stockholms Auktionsverk

Idag fick jag tipset att en flaska årgångscognac från 1871 ska auktioneras ut. Auktionen sker på Stockholms Auktionsverk imorgon onsdag. Utropspriset ligger på mellan 8 000 – 10 000 SEK.

Cognac från denna tid, tiden före phylloxera (vinlusen som ödelade större delen av alla vinodlingar på 1870-talet) är spännande att dricka, jag har själv fått den möjligheten några gånger. Före phylloxera använde man sig av oympade vinstockar och andra druvor.

Besse & Paret 1871

Efter att ha gått in på Stockholms Auktionsverks hemsida och sökt upp objektet märkte jag snabbt att det som där påstås vara en cognac inte alls är det. Objektet har nummer 4500 och titeln ”Cognac Very Old 1871, Besse & Paret, Cognac”.

Besse & Paret är en firma som startade 1954 och de har aldrig producerat cognac, de producerar armagnac. Armagnac är inte cognac.

Armagnac är visserligen en kusin till cognac, men man använder andra druvor som växer och skördas under andra förhållanden i ett annat distrikt, annat tillvägagångssätt under destillationen, annan typ av ek för lagringen och i Armagnac har ett annat förhållningssätt till blandning, vilket resulterar i en annorlunda smak och produkt.

Jag har tidigare förvånats över de kriterier som Stockholms Auktionsverk har när de väljer vilka cognac som tas upp på auktionslistan. Fina rariteter ratas samtidigt som nyproducerad jubileumscognac får vara med. Deras huvudkriterium verkar vara att cognacsflaskan har ett årtal på etiketten. Men detta till trots så trodde jag att deras experter åtminstone kunde skilja på olika brandy.

Innehållet i flaskan som auktioneras ut är säkert läckert och kan mycket väl komma från 1871-års skörd. Men de kommer inte få något bud från mig. Fast om du vill lägga ett bud, hittar du flaskan här: Objekt nr 4500.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com