Rapport från Cognac Academy Connaisseur Summit

På förekommen anledning kommer här en rapport om senaste Cognac Academy Connaisseur Summit som hölls den 26 januari. Eftersom jag själv var en av arrangörerna skulle det vara förmätet att själv klappa sig på axeln, men av eftersnacket och tackmailen att döma verkade vara en väldigt uppskattad tillställning.

Evenemanget hölls för andra året i rad, alla 50 biljetter var slutsålda och lokalen var full till sista plats. Ursprungligen var en konferenslokal på Söder bokad, men när Vin & Sprithistoriska Museet fick kännedom om evenemanget blev de väldigt angelägna om att evenemanget skulle förläggas hos dem. Eftersom de dessutom har lokaler anpassade för provningar var vi inte svårövertalade.
Vid ankomst bjöds det på välkomstbubblet Delamotte Brut. Delamotte grundades 1760 och lär vara ett av de allra äldsta champagnehusen.

Innan provningen serverades en middag med kallrökt lax, citrusfärserad majskyckling, säsongsprimörer och pinjenötsbeströdd frisésallad med fransk senapsdressing. Efterrätten var speciellt framtagen för kvällen och bestod av en vaniljpannacotta med passionsfruktstäcke. En av evenemangets sponsorer; Johan Lidby Vinhandel AB stod generöst för både middagsvinet och välkomstdrinken.

Under provningen fick tre cognacshus en knapp timme var att presentera tre cognacssorter vardera. Som arrangör gladdes jag mycket åt att cognacshusen värdesatte Cognac Academy Connaisseur Summit så högt att de flög hit sina representanter från Frankrike.

Först ut var Olivier Jadeau från Delamain. Han presenterade en bildrik och omfattande resa till Delamains oansenliga men ändå så välansedda anläggning i Jarnac. De cognacssorter som provades från Delamain var:
• Delamain Pale & Dry XO
• Delamain Vesper
• Delamain Réserve de la Famille

I tur stod Thierry Giraud från Martell. Han gav en bra överblick på cognacsproduktionen och vad som särskiljer Martell från konkurrenterna. De cognacssorter som provades från Martell var:
• Martell Cordon Bleu
• Martell XO
• Martell Création Grand Extra

Martell gav även alla deltagare ett av sina cognacsprovarglas att ta med hem som souvenir.

Den tredje och avslutande sessionen skulle Antoine Braastad från Braastad Cognac göra. Men på grund av förhinder gjorde istället Svante Selling från Braastads svenska agentur Arcus ett inhopp. På ett lättsamt men samtidigt mycket informativt vis fick vi lära oss bland annat att Braastad erbjuder vad folk vill ha och är att likna vid cognacsvärldens Dolly Parton. De cognacssorter som provades från Braastad var:
• Braastad VS
• Braastad XO
• Braastad My Selection

Vi arrangörer vill rikta ett stort tack till alla deltagare som var där. Det gladde oss särskilt att andelen kvinnor ökat. Ytterligare ett stort tack till de deltagande cognacshusen och Vin & Sprithistoriska Museet som upplät sina lokaler åt oss.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com