Provning av nyheten Kazumian Cognac

Ett nytt cognacsmärke har nyligen lanserats i Sverige – Kazumian Cognac.

Bakom detta märke står den rysk-armeniska vinmakaren Suren Kazumian. Han bedriver import av cognac till Ryssland och Belgien, och med sitt kunnande har han nu utvecklat och namngivit sin egen cognacsserie. Suren Kazumian har skapat sin cognac tillsammans med bland annat Claude Brugeroll på det anrika huset Meukow. Det är även Meukow/CCG som står för tillverkningen.

Det finns en uppsjö av armenisk brandy som felaktigt utger sig vara riktig cognac. Detta är inte en av dessa. Suren har sagt sig vilja skapa en äkta cognac som smakmässigt skiljer sig från de franska och som tilltalar den ryska marknaden. Han har därför gjort en marknadsanalys i Ryssland och studerat konsumenternas smakpreferenser.

Sedan någon månad säljs Kazumian även i Sverige. Själv har jag inga band till Ryssland, så vad tycker då jag om resultatet?

Kazumian VS

Kazumian VS
Min första iakttagelse var priset på 399 kr, vilket gör den till den dyraste VS-klassade cognacen på Systemet. Den är till och med dyrare än ett halvdussin XO-cognac. Ett högt pris kan bero på en påkostad flaska, ett ryktbart varumärke eller ett fint innehåll. De två första är det inte, så jag höll tummarna för det sista alternativet. Till min glädje visade sig att så var fallet.

Provsmakningen var en mycket positiv överraskning. Aromen är mycket rund, len och otroligt komplex för att vara en VS. Man känner tydliga inslag av fikon. Bland de 16 olika ***/VS som finns på Systembolaget just nu, vågar jag påstå att detta är en av de allra bästa.

Kazumian VSOP

Kazumian VSOP
Kazumian VSOP kostar bara 40 kr mer än VS, en ovanligt liten prisskillnad. Det är en blandning från tre olika cru med dessa proportioner: 50 % Fins Bois, minst 25 % Grande Champagne, resten Petite Champagne.

Teoretiskt sett är detta en smart blandning om man vill skapa en lyckad VSOP-cognac, men tyvärr föll denna inte alls mig i smaken. Den kändes unken, oljig och likörig. Måhända var innehållet i min flaska skadat, eller kanske var den skapad för en smakpalett olik min.

Kazumian XO

Kazumian XO
Likt Otard XO, är även Kazumian XO försedd med en mäktig mässingsknopp på korken. Men ni som brukar läsa min spalt vet att det krävs mer för att kunna imponera på mig. Och efter att ha provat denna känns det skönt att vi är tillbaka på banan igen. Inställsam javisst, men den tar sig ända i mål. Det den saknar i finess tar den igen på smarrighet. Aromen är rik, fyllig och med en mjuk smak av päron. Även denna är gjord på en blandning från samma cru som VSOP, men med en mer generös andel (minst 40 %) från Grande Champagne. Priset för en flaska är 799 kr, vilket måste betraktas som mycket konkurrenskraftigt.

Jag gissar att man i samtliga modeller har tillfört extra sötning, färg och att de är gjorda med boisé. Detta är givetvis helt tillåtet, även om det inte är särskilt elegant. Därför talar man oftast tyst om dessa kostgjorda korrigeringar. Om så är fallet, är Kazumian långt ifrån ensamma om detta, de är i tryggt sällskap av alla stora producenter som gör detsamma.

Själv beskriver Suren Kazumian sitt sortiment: ”VS-cognacen är precis som en 17-årig flicka. Ung, lekfull, med en utmanande skönhet. VSOP kan jämföras med en 25-årig kvinna som vet något om livet. En kvinna i balans och med harmoni. XO påminner om en 40-årig lady som vet mycket om livet och har en utmärkande, mångsidig karaktär.”

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com