Grönstedts Noël 2015 XO – cognac till julgodiset

Att Grönstedts julcognac kommer varje jul börjar nu bli lika säkert som att tomten kommer. I år är det tioårsjubileum för Grönstedts tradition och i år bär flaskan etiketten Grönstedts Noël 2015 XO.

Grönstedts Noël 2015 XO
Grönstedts Noël 2015 XO

Grönstedts har börjat göra blandningen till sina julcognac något yngre än vad den var för några år sedan. Detta tycker jag de smakmässigt vunnit på eftersom de då får fram de aromer som ska passa till choklad och annat julgodis. Grönstedts Noël 2015 XO är gjord för att drickas som avec tillsammans med kaffe och dessa sötsaker.

Druvorna till Noël 2015 XO kommer från cru Grande Champagne, Petite Champagne och Fins Bois.

Doftmässigt skiljer den sig förvånansvärt mycket från sin föregångare, i många delar till det bättre. Kryddigheten med kanel, kryddnejlika och ingefära finns där. Vanilj och en viss nötighet också. En påtaglig, oväntat söt, parfymerad doft finns också och den ger inga pluspoäng i mitt protokoll. Smakmässigt är den rustikare och har mer fatkaraktär än förra årets. Grönstedts profil hör ju till de sötare, men just den söta doft som besvärade mig, finner jag dessbättre inte i smaken.

Grönstedts master blender David Croizet säger ”Det som särskiljer årets blandning är de överraskande inslagen av exotisk frukt.” Vidare säger han att den ska vara överraskande god i kombination med blåmögelost.

Den har säljstart den 4 december, det vill säga nu på fredag. Precis som förra året säljs Grönstedts Noël XO i en begränsad upplaga om 3900 flaskor. Priset för en flaska på 50 cl är 399 SEK.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com