Grosshandlargrogg, Guldkant och Kinnieac

Grosshandlargrogg, Guldkant och Kinnieac

Antalet drinkar med cognac kan varieras i det oändliga. Bland dessa finns ett hundratal officiellt namngivna cognacsdrinkar.

När man mixar cognacsbaserade drinkar kan man med fördel använda en ung cognac. En VS/*** eller VSOP fungerar alldeles utmärkt. En cognacs fruktighet avtar ju längre den är lagrad och eftersom det är fruktighet man har glädje av i drinkar är det inte särskilt vist att använda en gammal, varken med avseende på smaken eller plånboken.

Här presenterar jag tre bland de enklaste cognacsdrikarna, två svenska klassiker och en nymixad maltes.

Grosshandlargrogg
En drink från tiden då man fortfarande kallade drinkar för groggar. Den är förvånansvärt läcker i all sin enkelhet och avnjutes med fördel heta sommarkvällar.

4 cl cognac
20 cl sockerdricka
is

Guldkant
Även detta en grogg från skandinavismens era (sent 1800-tal). Förmodligen drucken av samma grosshandlarklientel som den förra.

4 cl cognac
2 cl punsch
is

Kinnieac
En bubblare – i båda bemärkelserna. Kinnie är en maltesisk ”vuxenläsk” med smak av pomerans och bitterapelsin som finns att köpa på bl a Coop Forum. (Som substitut till Kinnie kan man använda en blandning av Pommac och Campari.) En idealisk cocktail för de som tröttnat på sötsliskiga drinkar.

4 cl cognac
20 cl Kinnie
is
dekorera med lime, apelsin eller citron

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com