Orient Express: You would care for a little cognac?

Utanför kupéfönstret rullar landskapen förbi. Den cognac som finns i glaset på mahognybordet framför mig tumlar runt när vagnen rör sig.

Jag befinner mig i den eleganta salongen på legendariska och anrika Orientexpressen. Orientexpressen grundades 1883 och den ursprungliga sträckningen var Paris – Istanbul. Dess lyx gjorde att den blev ett populärt nöje för Europas kungligheter och välbärgade prominenser. För några år sedan bytte Orientexpressen ägare och den vanligaste sträckningen är idag London – Venedig.

Champagne
Kupévärden bjuder på champagne

Detta mytomspunna tåg har medverkat i ett flertal romaner som bland annat Bram Stokers Dracula och Ian Flemmings From Russia with Love, men den har fått sin största uppmärksamhet med Agatha Christies Mordet på Orientexpressen.

Detta blev en av Agatha Christies mest berömda noveller och den har filmatiserats tre gånger. Den mest kända av dessa var den första versionen som hade premiär 1974. Här ser vi en namnkunnig rollista med bland annat Albert Finney, Lauren Bacall, Sean Connery samt vår egen Ingrid Bergman. Ingrid Bergmans insats i denna film gav henne en Oscar.

Cognac finns med i filmen, om än i inte en särskilt framträdande roll. Drygt en timme in i filmen frågar den ryska prinsessan Natalia Dragomiroff: ”You would care for a little cognac?” varpå vår mästerdetektiv Hercule Poirot blixsnabbt svarar ”Thank you, no” och hans gode vän Bianchi nästan lika snabbt svarar ”Yes, please”.

Prinsessans kammarjungfru Fräulein Schmidt häller upp cognac ur en karaff som inte är helt lätt att identifiera. Med största sannolikhet är det en Hine eller eventuellt en Courvoisier.

Hur är då Orientexpressen idag, sett ur ett cognacperspektiv?

Orient Express
Jag avnjuter cognac i salongen på Orientexpressen

Deras hemsida utlovar sällsynt cognac. Det verkar lovande. Efter en noggrann studie av cognacsutbudet på plats blir man inte missnöjd, men man kan inte med bästa vilja kalla någon av sorterna för sällsynt. Det finns fem sorter att välja på: Rémy Martin VSOP, Courvoisier XO, Hine Antique, Leopold Gourmel Quintessance och Rémy Martin Louis XIII. Samtliga dessa sorter finns att köpa på Systembolaget. Sällsynta? Nej.

Med tanke på att en tågbiljett kostar mellan 1500-2500 EUR per dygn så skulle man kunna tro att all dryck skulle ingå, men så är tyvärr inte fallet. Men mina medresenärer verkar vara välbärgade och bryr sig nog inte om en liten extrakostnad.

Iklädd min smoking, fortsätter jag att smaka på min cognac samtidigt som jag studerar mina medresenärer. De verkar alla vara hyggliga typer så det kommer nog inte ske något mord på Orientexpressen under denna resa. Hoppas jag.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com