Ett glas cognac, Mr Bond?

Den nya Bondfilmen Quantum of Solace rullar just nu på biograferna. Den nye James Bond, spelad av Daniel Craig, har fått kritik för att den tidigare så charmige älskaren förvandlats till en kallhamrad mördare. Men något som ”nya Bond” fortfarande har gemensamt med sina föregångare är den påfallande höga alkoholkonsumtionen.

Man kanske tror att agent 007 bara dricker vodka martini, ”shaken not stirred”, men så är inte fallet. James Bond dricker ett brett spektra av drinkar, vodka martini kommer först på fjärde plats. När jag som cognacsskribent tittade närmre på Bonds alkoholvanor märkte jag även att han inte bara en storkonsument av cognac, han har även djupgående kunskaper om denna ädla dryck.

Siten AtomicMartinis har detaljerad statistik på allt som James Bond druckit. Lägger man ihop alla böcker och filmer har Bond totalt svept 431 drinkar. Av dessa är 24 cognac, vilket gör det till Bonds sjätte mest populära dryck. Favoritdrycken är champagne som han har druckit 65 gånger (varav märket Bollinger 17 gånger).

Första gången Bond glänser med sina cognacskunskaper är i filmen Goldfinger. Där utspelar sig en middagsscen som kan tyckas krypisk för oinvigda. Middagssällskapet diskuterar en cognac som Bond dissar med att säga ”Det här borde vara en 30-årig Fine, mediokert blandad, sir. Med en överdos Bons Bois.” Fine är en term som ratificerades 1928 och syftar på att cognacen är ursprungsmärkt (det har alltså inget med åldern att göra). Bons Bois är ett av cognacs sex cru, det är lågt rankat eftersom det oftast ger en spritig cognac som åldras snabbt och inte kan lagras på fat längre tider.

I filmen I Hennes Majestäts hemliga tjänst åker vår hjälte bob, men blir avslängd efter en fight med ärkeskurken Ernst Stavro Blofeld. När Bond ligger i snön kommer genast en hjälpande Sankt Bernadshund till undsättning. Bond säger till hunden ”Bry dig inte om det, gå och hämta cognacen. Femstjärnig Hennessy såklart!”.Five-star Hennessy

Femstjärnig Hennessy är inte lätt att få tag på idag. Den salufördes under nittonhundratalets första hälft och det är tveksamt om den fortfarande fanns i produktion då filmen spelades in 1969. Den är lagrad runt 10 år och har inte fått någon ersättare i Hennessys nuvarande sortiment, men åldersmässigt den ligger mellan deras VSOP och XO.

Säregna vapen är ett av Bonds signum. I filmen Diamantfeber hittar Bond ett nytt användningsområde för en cognacsflaska av märket Courvoisier då torpeden Mr Kidd, utklädd till servitör, går till attack med grillspett. Bond ger honom en cognacsdusch och gangstern flamberas tillsammans med grillspetten.

James Bond lever ett farligt liv, men med tanke på hans alkoholkonsumtion är det troligen hans drickande som slutligen kommer att döda honom. I snitt dricker James Bond 5,2 drinkar/film. Förra filmen Casino Royale hjälpte till att öka statistiken. Då fick Bond, i Daniel Craigs hårda tappning, i sig 12 drinkar.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com