Cognac som botemedel mot coronaviruset

När detta skrivs eskalerar smittspridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 som orsakar influensan covid-19. Läkemedelsföretagen säger sig ännu inte ha hittat något botemedel.

Cognac dödar coronavirus - Sus a la grippeFör tio år sedan besökte jag Musée d’Art et d’Histoire i Cognac och skrev därefter ett blogginlägg. På konstmuseet hade man samlat olika affischer med olika cognacsreklam genom tiderna. Den affisch som jag tyckte var mest fascinerade var en från 1910 med rubriken ”Sus a la grippe” (Ner med influensan). På ett pedagogiskt vis kan man se hur droppar ur en flaska cognac av märket Edmond Dupuy, utrotar otäcka, skräckinjagande influensavirus.

Cognacshuset Edmond Dupuys historia går bak till 1852 och Dupuy Cognac är idag ett varumärke som tillhör producenten Bache-Gabrielsen. De använder idag varumärket på sina produkter framför allt på marknader som Kina och Ryssland.

Kan cognac bota corona?

”Om människor visste hur nyttigt cognac är, skulle de supa ihjäl sig.”
Kung Oscar II:s personlige hovläkare Pehr Henrik Malmsten (1811-1883)

Fastän cognac består av eaux-de-vie (livets vatten), ställer jag mig tveksam till påståendet att den kan bota virusinfluensa. Men för den saken kan man inte helt blunda för de goda och läkande egenskaperna i detta ädla, helande elixir.

De koncentrerade, destillerade vindruvorna som en cognac består av, ger cognac höga halter av polyfenoler. Dessa polyfenoler tillhör gruppen antioxidanter som, genom att bekämpa de fria radikalerna, stärker människans immunförsvar. Även den hälsofrämjande ellagsyran som eken utsöndrar i cognacen under lagringen har en kraftig antioxidantisk effekt.

Statistiskt längre liv med cognac

Statistiskt sett lever invånarna i Cognac längre än den genomsnittliga fransmannen och invånarna i Armagnac lever rentutav fem år längre i snitt. Professor Nicholas Moore från universitetet i Bordeaux säger sig ha funnit ett samband med det låga antalet hjärt- och kärlsjukdomar i området (som är bland de lägsta i världen) och det gyllene destillat de dricker. Man har inte ännu identifierat och isolerat den nyttiga substansen som förebygger den typ av blodproppar som kan ge upphov till hjärtattack, men man vet i alla fall att det inte är alkoholen.

Det finns flera exempel på människor som säger sig ha förlängt sitt liv med druvdestillat: Ett glas brandy om dagen har gjort henne äldst i världen

Cognac som handsprit

Cognac och andra spritdrycker är däremot dåliga att använda som handsprit. Alkoholen desinficerar och dödar bakterier, influensavirus och flera andra mikroorganismer. Men för att få önskad effekt räcker inte den alkoholstyrka på 40 % som cognac har, man måste upp i minst 60 % för att slå ut mikroorganismernas cellmembran.

Cognac är inte för alla

Cognac är starksprit och man skall inte förringa de skador som alkohol kan skapa. Alkohol är utan tvivel den drog som är mest kostsamt samhället, och alkohol kan vara starkt beroendeframkallande hos vissa människor.

Min egen rekommendation är att inte använda cognac varken som medicin eller berusningsmedel, utan att istället njuta av den som den är avsedd – det vill säga mycket långsamt och i måttliga mängder.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com