Midsommarfirande i Cognac

På midsommardagen är det sort firande i Cognac. Men man firar inte midsommar av samma anledning som här uppe i norr.

I år är det precis hundra år sedan det officiella erkännandet cognacsdistriktets gränser. Detta skall man fira med musikfest, gratiskonserter och karnevalståg genom staden. Kommunpampar kommer att hålla tal och högtidlighålla hundraårsminnet av dagen då Cognac lade grunden till sin identitet.

Egentligen sker firandet 50 dagar försent, för det dekretet som firas fastställdes den 1 maj 1909. Det var då som namnet cognac skyddades och efter det måste all övrig brandy som görs på andra ställen i världen heta något annat än just cognac.

”Ingen vara i hela världen har lockat så många förfalskare som cognac”
– Robert Delamain, historiker och författare (1879-1949)

Hundra år senare kämpar man fortfarande mot förfalskningar. Det finns fortfarande flera producenter världen över som olovligen saluför sina destillat som cognac.

Själv kommer jag delta i firandet, fast på distans. Midsommar är en av de absolut roligaste högtiderna i Sverige, så jag stannar här. När jag fått nog av osten, sillarna och laxen så blir ett litet glas ung cognac en ultimat digestif.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com