Världens bästa cognac – nu till extrapris

Som cognacsprovare får jag ofta frågan om vilken som cognac som är absolut bäst. Det är en enkel fråga, men trots det inte helt enkel att svara på. Men om man begränsar sig till de cognac som fortfarande produceras och finns tillgängliga i Sverige så blir mitt svar Delamain Réserve de la Famille.

Delamain Réserve de la Famille

Denna cognac är sagolik och helt enastående. Bättre än såhär blir det inte. I alla fall inte bland det som finns att få tag på i handeln just nu.

De senaste 18 månaderna har jag provat sju olika cognac som på marknaden kostar mellan 12 000-60 000 SEK/flaska. Samtliga dessa har varit minst sagt fantastiska, men inte bättre än Réserve de la Famille.

Delamain Réserve de la Famille är en Single Estate och en single cask. Med det menas att alla druvor kommer från samma vingård och att den är oblandad. Det sista gör att innehållet i olika flaskor kan vara olika beroende på vilket fat de tappas från. De flaskor som just nu finns i handeln kommer från en skörd strax efter andra världskriget och har lagrats nästan 60 år på fat.

Delamain har en ganska liten anläggning, men är ändå ett av de allra mest välansedda av alla cognacshus. De har varken egna odlingar eller eget destilleri, utan är en så kallad négociant och fokuserar enbart på lagring och blandning. Detta gör de bättre än de flesta. Släkten Delamain har handlat med cognac sedan 1759. Cognacshuset grundades av Henry Delamain 1824 och det drivs fortfarande som ett familjeföretag av hans ättlingar.

Réserve de la Famille lanserades på marknaden 1984 och är från cru Grande Champagne. Den har en oöverträffad elegans och förädlad finess. Doften är mogen och fruktig med fatkaraktär. Smaken är len av vanilj, har en vink av lakrits och blommiga övertoner. Den är oerhört komplex med total balans och harmoni. Eftersmaken är oändlig med en mycket fin rancio.

Delamains paradis

En cognac har normalt en alkoholhalt på 40 %. För att komma ner i denna styrka blandar man oftast cognacen med vatten. Så har man inte gjort med denna. Den har under åren, av sig själv, dunstat sig ner till rätt styrka (i detta fall 43 %). Att den är outspädd är en av anledningarna till den starka koncentrationen av aromer.

Efter dessa lovord och med risk att jag börjar framstå som en säljare, måste jag säga att även priset är tilltalande. På Systembolaget kostar en flaska på 70 cl normalt 2795 SEK, vilket är 200-300 SEK billigare än i Frankrike. Men just nu är det dessutom extrapris så man kan få den för 2499 SEK. Jag har just köpt mig ytterligare en flaska av denna och nu finns det sex flaskor kvar på Systembolagets lager.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com