L’Or de Jean Martell – droppar av guld

Imorgon lanseras en ny cognac: L’Or de Jean Martell. Detta är en premiumcognac och kommer att kosta 2300 euro flaskan. Jag har haft möjligheten att provsmaka innehållet och tänkte här dela med mig av mina intryck.

Flaskan har redan smyglanserats i Asien, och nu kommer den även att introduceras i resten av världen. Detta sker på den stora tillställningen La Part des Anges (änglarnas andel) strax utanför staden Cognac imorgon den 17 september.

L’Or de Jean Martell

Utöver de 2300 euro per flaska, får man betala ytterligare över 1000 euro om man önskar någon av de 100 numrerade exemplaren. Or betyder guld, och Jean Martell, som cognacen är uppkallad efter, var grundaren av cognacshuset Martell. Han var bara 21 år när han startade sin verksamhet 1715.

Jag imponeras sällan av pråliga karaffer, men jag måste medge att det är svårt att inte överväldigas av det mäktiga intryck som denna pjäs på 3,5 kg ger. Den väger alltså 7 gånger mer än en vanlig cognacsflaska. Lådan den leveras i väger dessutom 7 kg.

Flaskans inre del är formad som en droppe, inte helt olik den flaskform som konkurrenten Otard använder. Droppen vilar på en båge av massiv kristall. Droppen är tänkt att symbolisera sällsynthet och bågen är ett signum för Martell. Bågformen återfinner man även på flaskorna Martell XO och Martell Création.

Innehållet är 30-60 år, från cru Borderies och Grande Champagne och från erkänt goda skördar som bland annat 1871, 1933 och 1979. Det är ovanligt att cognacsblandningar i denna ålder innehåller druvor från Borderies. Men eftersom det är just detta som ger Martell sin karaktäristiska stil så måste givetvis deras flaggskepp följa linjen. L’Or de Jean Martell är dessutom ofiltrerad, vilket annars är mycket ovanligt för Martell.

Men nu till själva smakupplevelsen. Jag blev inbjuden för en provning till Salon d’Anglais, Martells VIP-rum för särskilda gäster. Aromupplevelsen var förstklassig. L’Or de Jean Martell har en för Martell typisk nötig doft med vanilj. Jag kände till en början söta kryddor som kryddnejlika och kanel. Jag kunde även känna den sötsyrliga doften av apelsinmarmelad, svarta vinbär samt viss rancio. Smaken är mycket komplex, fyllig och len och med total avsaknad av spritighet. Smaken har inslag av fikon och även här känner man svarta vinbär. Cognacen utvecklas i munnen i flera steg och smakupplevelser avlöser varandra. Den har en otroligt angenäm och lång eftersmak med cederkaraktär som man önskar aldrig tar slut.

Inför lanseringen har man även skapat en hemsida för L’Or de Jean Martell.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com