Vill du äga ett cognacshus? Hine Cognac till salu

Nu har du chansen att köpa ett eget ärevördigt cognacshus. Producenten Hine är till salu, detta meddelar dryckesbranschens tidning Harpers.

Hine har en spännande historia och har bytt ägare många gånger under seklernas lopp.

Engelsmannen Thomas Hine kom till Frankrike 1791 för att lära sig franska. Han förälskade sig i fröken Françoise Elisabeth Delamain. Elisabeth var dotter till cognacshandlaren James Delamain som redan hade ett gott anseende i branschen. Thomas och Elisabet gifte sig 1796 och svärfadern gjorde först Thomas till delägare och hjälpte honom senare att starta upp sin verksamhet. 1817 fick firman namnet Thomas Hine & Co.

Hine ligger vackert vid Charente-floden i Jarnac
Hine ligger vackert vid Charente-floden i Jarnac

Ändra fram till idag är det en ättling till Thomas Hine som är masterblender här. Och än idag ligger Hine och Delamain vägg i vägg i det lilla samhället Jarnac.

Man måste ha tungan rätt i munnen för att hänga med i alla företagsaffärer och ägarbyten som man upplevt de senaste åren.

Hine är kända för sina vintage cognac
Hine är kända för sina vintage cognac

1971 köptes Hine av The Distillers Company som i sin tur togs över av Guinness 1986. Nästa förvärv gjordes av LVMH som 2003 sålde det vidare till Trinidads stora romproducent CL World Brands (som är mest kända för Angostura) och som nästan samtidigt förvärvade Gautier Cognac. Men på grund av företagets ekonomiska svårigheter så övertogs CL World Brands av staten Trinidad och Tobago 2009.

Under vissa ägare har Hine vanskötts och kvaliteten har då försämrats kännbart. Men det senaste decenniet har man gjort en uppryckning och återfått mycket av sitt forna renommé.

Nu är alltså Hine till salu igen. Vad du ska betala för Hine, om du är spekulant, får väl förhandlas fram. Men jag vet att vid den senaste affären 2003 så fick LVMH 15 miljoner EUR för verksamheten.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com