Årets bästa cognac 2010

Av alla olika tävlingar om vilken producent som framställer bäst cognac så är förmodligen den mest ansedda IWSC, International Wine & Spirit Competition.

I årets tävling deltog 33 olika cognacsproducenter med tillsammans 70 olika cognacssorter. I torsdags tillkännagavs vinnarna. De som fick guldmedalj och blev bäst i respektive klass 2010 var dessa:

Bäst i kategorin XO Fine Champagne 2010:
Famille Vallein Tercinier Fine Champagne XO Vieille Réserve

Bästa cognac Extra Grande Champagne
Bache-Gabrielsen Hors d’Age

Bästa cognac Extra
ABK6/Le Réviseur Origin

Bästa cognac XO Grande Champagne
Louis Royer Distillerie les Magnolias Grande Champagne Cognac

Bästa cognac XO Petite Champagne
Louis Royer Distillerie de L’Ecole Petite Champagne Cognac

Bästa cognac XO Fine Champagne
Famille Vallein Tercinier Fine Champagne XO Vieille Réserve

Bästa cognac XO
Gautier XO Gold & Blue

Bästa cognac VSOP Fine Champagne
Hine Rare VSOP Fine Champagne Cognac

Bästa cognac VSOP Fins Bois
Louis Royer Distillerie d’Aumagne Fins Bois Cognac

Hatten av för Louis Royer som lyckats vara bäst i tre kategorier av åtta. Det är anmärkningsvärt att samtliga av Louis Royers vinnande bidrag kommer ur deras speciella Destilleries Collection och inte någon från de sju i deras vanliga sortiment.

Men den stora skrällen var nog annars att den lilla, nästan okända producenten Vallein Tercinier tog hem segern i kategorin bästa XO Fine Champagne. Vallein Tercinier gård ligger i den byn Chermignac 35 km rakt väster om Cognac. Trots sin ringa produktion har de ett imponerande sortiment från sin gård: 9 cognac (i 6 olika flasktyper), 5 pineau, 4 cognacsbaserade likörer och 2 vin.

Bankett på Guildhall i London

De båda exceptionella cognacarna Bache-Gabrielsen Hors d’Age, Le Réviseur Origin finns att få tag på i Sverige i Systembolagets beställningssortiment för 1350 SEK respektive 2795 SEK per flaska. Dessutom finns en snarlik syster till Hine Rare VSOP; den traditionella Hine Rare & Delicate VSOP för 550 SEK/flaska.

Den 17 november kommer prisutdelningen att ske under en stor bankett på Guildhall i London. Banketten består av en femrättersmiddag och till det bjuds några av de drycker som vunnit. Har du lust att vara med på den så är det inga problem. Tillställningen är öppen för alla och en biljett kostar 235 GBP.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com