Firar min nyfödde son med cognac och cigarr

Jag har precis blivit stolt pappa till ett underbart litet gossebarn på drygt tre kilo. Traditionsenligt skall jag som nybliven far nu bjuda mina närmsta vänner på cognac och cigarr. Jag hörde någon gång att man bara bjuder på cognac om det blir en flicka och bara cigarr om det blir en pojke, men detta har jag inte funnit stöd för någonstans och väljer därför att inte låta det ena utesluta det andra.

Men vilken cognac och cigarr skall jag då bjuda på? Det är en enorm känsla att bli pappa så varför inte slå på stort och bjuda på det bästa som ekonomin tillåter?

Själv tänkte jag såhär: eftersom det är en ny familjemedlem som skall firas så bjuder jag från de flaskor som har ordet familj på etiketten. Av en ren händelse råkar detta även vara bland de bästa sorter som finns i min samling. Efter en inventering kunde där jag finna fyra ”familjeflaskor”:
• Delamain Réserve de la Famille
• Jean Fillioux Réserve Familiale
• Godet Réserve de la Famille
• Hine Family Reserve

Annons för Le Tanneur Cognac från cirka 1950

Jag är definitivt ingen stor cigarrökare så min humidor är inte lika välsorterad som min cognacssamling. Trots det har jag ändå ett knappt dussin olika cigarrsorter att erbjuda. Det mest troliga är att det blir H. Upmann Habana Kings (Petit Corona) eller Romeo y Julieta Slim Panatelas. Båda givetvis handrullade från Kuba och inte de Dominikanska versionerna (som i och för sig lär vara jämförbara i kvalitet).

Men här uppstår genast ett problem; ingen av ovanstående cognac passar med cigarr! De är för eleganta till stilen och skulle lätt dödas av en cigarr. Jag planerar att lösa dilemmat med att senare till cigarren plocka fram en enklare VSOP eller XO med mycket russin eller fatkaraktär, som till exempel en söt Grönstedts eller en hårdrostad Daniel Bouju.

Var traditionen att bjuda på cognac och cigarr vid födsel kommer från är jag osäker på, men jag gissar att den kan vara besläktad med den finska traditionen varpajaiset (barnsängsskål). Detta är en form av svensexa eller närmast fylleslag som den nyblivna pappan har med sina vänner samtidigt som mamman och barnet är kvar på BB. Även där lär cognac ha en central roll, fast då är kvantiteten viktigare än kvaliteten.

Skål för min käre son och välkommen till en spännande värld!

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com