Årets bästa cognac

Det finns många olika tävlingar i vilken producent som gör bästa vin, öl, whisky, cognac etc. Den mest prestigefulla av alla mästerskap måste ändå anses vara IWSC, International Wine & Spirit Competition.

Förra veckan hade de stor bankett på Guildhall i London. I år var det extra festligt eftersom IWSC även firade 40 årsjubieum.

Totalt deltog 67 olika cognacssorter i årets tävling. De som fick guldmedalj och blev bäst i respektive klass 2009 var dessa:

Frapin Multimillésime
Série No 2

Bästa cognac Extra Grande Champagne
Prince Hubert de Polignac Extra Grande Champagne

Bästa cognac XO Grande Champagne
Frapin Multimillésime Série No 2

Bästa cognac XO
Albert de Montaubert Cognac XO Silver 25 years

Bästa cognac VSOP Fine Champagne
Bisquit VSOP

IWSC:s cognacstrofé
Château de Beaulon XO Vintage 1975

Eftersom ingen av dessa cognac säljs på Systembolaget, kan de vara lite knepiga att få tag på i Sverige. Absolut svårast av alla att få tag på är Frapin Multimillésime Série No 2.

Frapin Multimillésime Série No 2 är gjord i 1270 numrerade flaskor. (Anledningen till just det antalet är att det var år 1270 som Frapin grundades.) Alla dessa flaskor var slutsålda redan innan de nådde marknaden. På vinmässan i Bordeaux i juni till och med övertecknades produktionen. Priset då var 150 euro flaskan.

Frapins Maître de Chai, Olivier Paultes betraktar diplomet från IWSC på sitt kontor

För precis en månad sedan besökte jag Frapin. Jag fick under ledning av den flerfaldigt prisbelönte Master Blender Olivier Paultes, generöst prova hela deras sortiment, inklusive denna Multimillésime Série No 2. Multimillésime är en term som inte används av någon annan producent, och som betyder att den är gjord på flera utvalda vintage (millésime). I detta fall är det de tre skördarna 1979, 1983 och 1985.

Multimillésime Série No 2 har en utvecklad karaktär med en utmärkande doft av exotiska frukter och grapefrukt. Smaken är komplex med inslag av lakrits, persika och med viss rancio. Den lena eftersmaken är mycket lång och himmelsk.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com