Bojkott av Grant’s Whisky

Finanskrisen drabbar även Cognacregionen hårt. Ett av företagen som nu plockar ner skylten är Raynal. Denna nedläggning tillkännagavs mot slutet av september och det drabbar företagets 42 anställda som inte har något jobb att gå till efter årsskiftet.

Raynal ägs av den skotska dryckeskoncernen William Grant & Sons. Det är dessa ägare som beslutat att sälja egendomarna och flytta det som finns kvar av verksamheten till Skottland.

Under oktober och november har det varit demonstrationer utanför Raynals anläggning i Cognac. Nu i helgen har det även delats ut flygblad med uppmaning att bojkotta William Grants produkter. Bland dessa produkter finns bland annat whiskysorterna Glenfiddich, Grant’s Scotch Whisky och The Balvenie.

Raynal grundades 1840 och avviker från alla andra producenter i området eftersom de inte får kalla sin brandy för cognac, trots att deras produktion ligger i centrala Cognac. Två av anledningarna till detta är att de använder druvor från regioner utanför cognacsdistriktet samt att de använder druvor som chardonnay och sauvignon blanc, vilka inte är tillåtna att ha i en cognac.

Men att marknadsföra sig som brandy är ett medvetet val. Eftersom Raynal fokuserar på den amerikanska marknaden, spelar det inte så stor roll eftersom man sällan gör skillnad på orden brandy och cognac på amerikansk engelska.

Raynal gjorde en succéartad lansering i USA 1979 och säger sig vara den mest sålda franska brandyn i USA under förra året.

Förra året redovisade William Grant & Sons en vinst på 5,5 miljon euro.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com