Grönstedts National 2012 – en god anledning att fira nationaldagen

På fredag nästa vecka lanseras Grönstedts National 2012. I år är det åttonde året i rad som cognacshuset Grönstedts gör en specialblandning inför Sveriges nationaldag. Traditionen med nationaldagscognac är alltså till och med ett år äldre än att nationaldagen är en helgdag.

Flaskan görs i en begränsad upplaga om 1500 numrerade flaskor. Vissa år har det blivit kö utanför de Systembolag som fått sig några flaskor tilldelade.

Stefan Mårtensson
Masterblender Stefan Mårtensson har arbetat med Grönstedts sedan 1995.

För drygt fem veckor sedan arrangerade Grönstedts en pressvisning och jag fick då möjligheten att diskutera med Grönstedts nye Masterblender Stefan Mårtensson om hans idéer om denna cognac.

Han berättade att han ville ha en lite kraftigare National i år samt att den inte skulle vara lika torr, en stil som han tycker passar honom bra. Det ska representera en annan, tuffare stil. Han tycker den passar bäst att avnjutas utan andra tillbehör än trevligt sällskap.

Grönstedts National 2012
Grönstedts National 2012 Grande Champagne

Cognacen är 35 årig och de äldsta destillaten i blandningen är 47 år, det vill säga från skörden 1964. (En detalj som särskilt gläder mig är att Grönstedts nu börjat ange cognacens riktiga ålder istället för genomsnittsåldern.) Precis som förra årets National så är den gjord på druvor enbart från cru Grande Champagne. Man har använt 4-5 olika delar i blandningen och vissa av dem är detsamma som i Grönstedts Extra.

I doften finns fruktighet som aprikos och pomerans. Man känner arom av marsipan, fudge och kryddighet som muskot och ingefära. Smaken har även påtaglig fatkaraktär av ceder och viss rancio. Själv tyckte jag den var tilltalande torr, med ringa sötma. Kanske är det fruktigheten som gör att andra kan uppfatta den som söt? Eftersmaken är medellång med dominerande fat.

Inför förra årets National sänkte man priset med 50 SEK, så priset för en flaska på 50 cl är numera 749 SEK.

Ni som läste min recension i Svenska Dagbladet igår såg att jag gav den betyget 5 av 6 vilket är ekvivalent med omdömet lysande.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com