Cognac Society möter Folke Andersson

Med tanke på att denna hemsida är uppkallad efter föreningen Cognac Society, så står det nästan hemlighetsfullt lite om föreningen här. Cognacssällskapet Cognac Society grundades i Stockholm en sommardag 2001 och har haft över ett hundra sammankomster sedan dess. Vårt entusiastiska mål var i början att träffas varannan vecka, men utfallet blev ungefär var tredje vecka.

Samtliga träffar sker givetvis i cognacens tecken. Ibland är det under väldigt fria sociala former, ibland djup seriöst med protokollförda upplevelser. I vissa fall tillsammans med importörer, agenter och andra verksamma inom cognacsnäringen.

Igår hade vi vår 107:e träff. Tillfället var speciellt eftersom Cognac Society hade fått en flott inbjudan till en enskild provning med Sveriges store masterblender Folke Andersson.

Folke Andersson inför några i Cognac Society

Folke har arbetat som masterblender på Vin & Sprit i över ett kvartssekel och är mannen bakom Grönstedts-serien. I dagsläget gör han många turer mellan kontoret i Liljeholmen och laboratoriet i Saint-Sauvant, 20 km öster om Cognac. Folke berättade ingående om sina metoder och hur han går tillväga när han skapar en ny blandning. Han säger samtidigt ”Det svåra är inte att skapa en ny cognac, det är mycket svårare att få de tidigare att smaka likadant från år till år”. Han hade goda förhoppningar att Grönstedts nya finska ägare Altia kommer att förvalta den svenska klenoden bra. Men han visade samtidigt viss oro för att finansiella aspekter kan komma att gynnas på bekostnad av kvaliteten om inte uppköpen av eaux-de-vie fortsätter att hanteras med omsorg.

Utöver en komplett smakgenomgång av Grönstedts fem olika ordinarie sorter, fick vi även en förhandssmak av kommande Grönstedts National Vénérable Extra 2009, som jag skrev om redan 30 april. Här kan ni läsa mer om mitt smakutlåtande om årets Grönstedts National.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com