Prima Julsnaps 2014 – akvavit med cognac

En av de snapsar som kommer att stå på mitt julbord i år är Prima Julsnaps 2014. Anledningen är att man i år har cognac i snapsblandningen. Det är det 21:a året i rad som Prima gör en julsnapsblandning och den är baserad på en klassisk akvavit.

Kryddmästare Jonas Odland
Kryddmästare Jonas Odland

Mannen bakom blandningen är Jonas Odland. Han anställdes på Vin&Sprit 1985, har fokuserat på kryddat brännvin sedan 1995 och bär titeln kryddmästare.

Jag hade möjlighet att göra en intervju med Jonas Odland. På frågan varför han tycker den passar så bra till julbordet, blev svaret:

”Själva akvavitkryddbasen med kummin, stjärnanis och fänkål gör att den passar till den inlagda sillen. Och kummin gör att den passar till den lagrade osten. Citrustonen från citronskalen gör att den passar till laxen. Cognacen som har fatlagringskaraktär passar jättebra till rökt lax. Dadlarna och den torkade frukten gör att den passar bra till det småvarma med lite stekyta, även cognacen är med och spelar i det. Och även till efterrätter, speciellt choklad, passar den bra med citrus, torkad frukt och cognac. Så den är väldigt allround med de här olika delarna i kryddningen.”

Den torkade frukten är framför allt äpple. Sherry ingår även i blandningen.

Prima Julsnaps 2014
Prima Julsnaps 2014

Det är Altia som står bakom märket Prima. Altia äger även cognacsproducenterna Grönstedts, Larsen och Renault. Går man till våra grannländer Norge och Finland hittar man även Altias lokala cognacsvarumärken Amundsen Cognac respektive Monopol Cognac (inte att förväxla med Grönstedts Monopol).

Jag var ju givetvis nyfiken på vilken av Altias cognacshus som fick leverera cognacen till Prima Julsnaps. Till min förvåning visade sig att det inte var någon av dem, det är istället Peyrat som fått det uppdraget. Anledningen till att man valt just Peyrat är att de är en av de få producenterna som kan leverera helt ekologisk cognac.

Det är tredje gången under Primas 21 år som man har haft cognac i blandningen. De tidigare årgångarna var 1994 och 2004. Jonas försäkrar att det är en ren tillfällighet att det är precis 10 år mellan varje gång man förärar julsnapsen med cognac.

En flaska Prima Julsnaps 2014 är 50 cl och kostar 209 SEK.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com