Cognac Dudognon regerar

Det kan sägas med en gång: Maison Dudognon är utan tvekan ett av de allra bästa cognacshus som finns.

Centralt i det bästa odlingsområdet Grande Champagne, ligger den lilla byn Lignières-Sonneville. I utkanten av byn ligger några oansenliga byggnader som hör till cognacsproducenten Dudognon.

Bild jag tog på Claudine Dudognon-Buraud och Gerald Buraud vid deras vinodling

Maison Dudognon grundades 1776 och drivs idag av Claudine Dudognon-Buraud och hennes man Gerald Buraud. Hela produktionen med vinodling, destillering, lagring och buteljering sker på gården. Vinodlingen är 32 hektar stor och består huvudsakligen av ugni blanc.

Dudognon är nästan helt okänt bland de flesta cognacsdrickare. Men bland kännarna och cognacsexperterna är de otroligt högt ansedda. Anledningen är lika enkel som självklar: inget fusk och allt görs på samma traditionella sätt som vid grundandet för över 230 år sedan. Bara en sådan sak som att destillatorn fortfarande eldas med ved. Man besprutar inte sin vinodling och tillsatser av karamell, socker eller boisé i cognacen är helt otänkbart. Den enda tillsats man ibland tillför är destillerat vatten för att komma ner i rätt alkoholhalt.

Lagringen sker uteslutande på Limousine-ek. Man använder nya fat för destillatet de första 8-10 månaderna, därefter häller man över destillatet till minst 4 år gamla fat och låter det åldras ytterligare 8-60 år.

Vid mitt senaste besök i Cognac fick jag tillfället att bli rundvisad av Claudine och Gerald samt prova mig igenom alla deras ordinarie sortiment samt några experimentella. Standardutbudet består av VSOP, Napoléon, Vielle Réserve, Réserve des Ancêtres, Héritage och Héritage Médaille d’or 1998. En av de unika specialblandningarna heter Henri IV Dudognon Héritage och har fått en del uppmärksamhet eftersom denna blandning är innehållet i världens dyraste, diamantbeströdda flaska som finns till salu för 1 miljon GBP.

Dudognons standardutbud 8-60 år

Husets stil är oerhört elegant. VSOP som är 8 år och deras yngsta är visserligen högst ordinär. Det är svårt att göra en insmickrande VSOP av bara Grande Champagne. De övriga sorterna tilltar i upplevelse efter ålder. Även om den nästan 60-åriga Héritage Médaille d’or 1998 är imponerande med sin fräscha blommighet var det ändå den 20-åriga Vielle Réserve som gjorde extra intryck på mig.

Vielle Réserve känns i det närmaste som en ultimat cognac som saknar de nackdelar som både en ung och en gammal cognac kan ha. Den är balanserad, har en levande doft av druvor, torkad frukt och ekens typiska vanilj. Smaken har inslag av äpple och persika samt en lätt kryddig eftersmak.

Det går att få tag på Dudognon i Sverige, men inte på Systembolaget. Ett fåtal restauranger har den på sin drinklista. Operakällaren är en av dem och där kan man beställa ett 4 cl glas med 40-åriga Dudognon Héritage för 300 SEK.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com