Lansering av Delamain Single Vineyard Collection

Delamain Single Vineyard Collection

Cognacsproducenten Delamain ligger i det lilla samhället Jarnac, 15 km öster om Cognac. Att besöka Delamains förhållandevis blygsamma anläggning är som att kliva in i en tidskapsel. Här ska allt gå så långsamt som möjligt och tiden ser ut att ha stått still i 200 år.

Att säga att Delamains stil är unik kan låta som en klyscha, men inte desto mindre sann. De är den enda producent som enbart producerar XO och äldre samtidigt som de bara använder sig av eaux-de-vie från Grande Champagne. Deras cognac har en påfallande måttlig fatkaraktär med tanke på åldern.

Delamain Single Vineyard Verrières, Delamain Single Vineyard Segonzac, Delamain Single Vineyard Ambleville
Delamain Single Vineyard Verrières, Segonzac och Ambleville

Det är inte ofta Delamain lanserar några nyheter, men nu är ett sådant tillfälle. Delamain släpper nu tre single cask cognac i något de kallar The Single Vineyard Collection.

Samtliga dessa cognac är 40 år gamla och har en alkoholstyrka på 44-45 %, vilket är märkbart starkare än de 40 % som är normalt för en cognac. De bär namnen från tre små byar i cru Grande Champagne.

Jag har haft tillfälle att prova dessa innan lanseringen och detta är min smakbedömning:

Delamain Single Vineyard Verrières

Pris: 1599 SEK, 70 cl

Blommig doft med inslag av persika och viss tobak. Fruktig smak med tydlig citrus. Lång, elegant eftersmak.

Delamain Single Vineyard Segonzac

Pris: 1599 SEK, 70 cl

Doft av vanilj och fikon. Kryddig smak med apelsinskal och stor eldighet. Lång, generös, närapå hetsig eftersmak.

Delamain Single Vineyard Ambleville

Pris: 2299 SEK, 70 cl

Påtaglig aprikos, vanilj och viss ceder i doften. Fylliga och peppriga aromer med viss nöt. Söta övertoner från fatet. Lång, rik eftersmak.

 

”Dessa fat började sin beaktansvärda resa på min fars tid. Att smaka dem idag är lika vördnadsväckande som ljuvligt.”

säger Charles Braastad, VD på Delamain och nionde generationens ättling till grundaren James Delamain.

På torsdag lanseras dessa på två Systembolagsbutiker, en i Stockholm och en i Göteborg. Det kommer finnas totalt 36 flaskor av varje. Den svenska leverantören tror dessa kommer sälja slut omgående. Om du köar innan öppning kanske du har turen att komma över någon.

Min slutbedömning av Delamain Single Vineyard Collection

Men är det värt att köpa sig en av dessa flaskor, eller kanske till och med en av varje?

Mitt svar på frågan är tudelad. De är alla prisvärda cognac med en exceptionell kvalitet och finess. Eftersom de är sällsynta så har de även implicit ett ytterligare värde, ett värde som möjligen kan öka på en andrahandsmarknad. Så det är utan tvekan ett bra köp.

Men samtidigt saknar dessa Single Vineyard mycket av den fascinerande komplexitet som man får i den cognac som finns i Delamains ordinarie blandningar i motsvarande prisklass som Vesper, Très Vénérable och Extra. Så i slutändan är det upp till dig själv att avgöra vad du helst vill ha ut av din cognac.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com