Bedömning av P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014

I mitt förra inlägg utlovade jag en recension av La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014. Jag behövde inte vänta länge innan jag fick mitt pressprov, men det var så blygsamt att det bara möjliggjorde en enda provning. Detta är en av anledningarna till att jag väntat till ett tillfälle som verkligen passade.

La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014Nu har jag i alla fall ett glas med P.D.A. 01 XO Edition Exclusif i min hand och kan ge min bedömning.

Dess doft är härligt blommig med en djup kryddig bouquet med kryddnejlika, kanel. Doften är tilltalande och jag tycker mig få en föraning av den sötma som Folke Andersson nämnde.

När jag tar första sippen blir min direkta reaktion; oj, ska den smaka såhär? Utan att lägga någon värdering i det så har den en mycket intensiv fatkaraktär. Den är så rustik och har så påfallande mycket fat att jag blir förvånad. Folke talade om de äldre faten och det är lätt att skilja dessa ekiga fataromer från de vanillinrika fataromer som unga fat ger.

Smaken är djup och aktiverar varenda smaklök på tungan med en chilipepprig effekt. Jag tycker inte sötman var särskilt slående. Eftersmaken är lång, sträv och en aning metallisk.

En relevant fråga är om La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014 är värd sitt pris (en flaska på 70 cl kostar 1495 SEK). Min bedömning är ja, det är den. Den är tillräckligt komplex att motivera priset, men saknar samtidigt den balans och elegans som annars skulle kunna ha gjort den till ett fynd.

I skrivande stund finns 482 flaskor kvar av de 702 som släpptes till Systembolaget.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com