Test av årets julcognac

Jag har testat årets olika julcognac och tänker dela med mig av resultatet. I förra veckan släppte Systembolaget årets utbud av julcognac, vilket i år är tre olika. Dessa tre är: Grönstedts Noël 2012 XO, Delamain Christmas Cognac XO och Louis Royer Christmas Cognac XO.

De vänder sig bara mot den skandinaviska marknaden och kan inte köpas i övriga världen, inte ens i Frankrike så vida man inte personligen besöker respektive producent.

Det som årets julcognac har gemensamt är att de alla är åldersklassade XO och tappade i flaskor på 50 cl, istället för det normala 70 cl. Man kan också notera att två av dem (Delamain och Louis Royer) kommer från det lilla samhället Jarnac, ett par mil öster om staden Cognac.

Ni kan läsa min recension av dessa i Svenska Dagbladet om en dryg vecka, men här är en mer utförligar beskrivning av cognacen i testet.

Grönstedts Noël 2012 XO
Grönstedts Noël 2012 XO

Grönstedts Noël 2012 XO
Det är sjunde året i rad som Grönstedts gör en julutgåva. Även i år baseras den till största delen av den ordinarie Grönstedts XO med delar av förra årets Noël och några övriga eaux-de-vie. Den är en Fine Champagne och har smörkola, citrus och fruktighet i doften. Sötman finns även i smaken tillsammans med viss kryddighet. Eftersmaken är lång med påtaglig fatkaraktär.

Av mig får den betyg 4 av 6, precis som förra årets Grönstedts Noël. Men förra årets variant föll mig bättre i smaken så årets 4 är något svagare.
399 kr, varunr 40410

Delamain Christmas Cognac XO
Delamain Christmas Cognac XO

Delamain Christmas Cognac XO
Delamains julcognac såldes i Sverige även förra året och har i år precis samma blandning som då. Den är från cru Grande Champage och är med sina 42 % något alkoholstarkare än de vanliga 40 % som nästan all annan cognac har. Denna cognac har en stor fruktighet med druva och aprikos i doften. I smaken finner man kanderad frukt och vanilj. Eftersmaken är lång, torr och eldig.

Producenten Delamain är en av mina personliga favoriter och deras Christmas Cognac är bra, men den får trots allt bara betyget 3 av 6 av mig.
449 kr, varunr 86046

Louis Royer Christmas Cognac XO
Louis Royer
Christmas Cognac XO

Louis Royer Christmas Cognac XO
För första gången mig veterligt finns en julcognac från Louis Royer att köpa i Sverige. Den är från cru Petite Champagne och har en rustik fatkaraktär av framför allt ceder i både doft och smak. I smaken finns även lakrits, aprikos, citrus. Den första smakförnimmelsen är söt men övergår i en torr, tilltalande eftersmak.

Jag ger den betyget 4 av 6 och tycker att denna är den bästa av tre i testet med knapp marginal.
Pris 399 kr, varunr 20268.

Övrig julcognac som i år finns att köpa, bland annat i Norge, är:

  • ABK6 XO Christmas Edition
  • Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
  • J. Normandin-Mercier Grande Champagne Christmas
  • Léopold Gourmel Christmas Cognac XO
error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com