Cognac med din egen unika design

Delamain Cuvée de l’E-pliktHar du någon gång önskat en egendesignad cognac? Möjligheten finns om du öppnar plånboken.

Producenten Delamain Cognac har sedan 2016 låtit sina kunder själva formge etiketterna på deras flaskor. Det är inte de vanliga 70 cl-flaskorna, utan istället gigantiska Jeroboam-flaskor. Jeroboam är en flaskstorlek som ibland även kallas för dubbelmagnum och innehåller 300 cl, alltså motsvarande 4,3 normalflaskor.

Vaxförseglad kork
Vaxförseglad kork

Det är egentligen inte en etikett man formger, utan en glasetsning med antingen guld- eller silverlaminering. Som beställare får man själv välja vilken av Delamains kvalitéer som man ska fylla sin flaska med. Flaskan levereras med vaxförseglad kork, extra droppkork samt en vagga av järn.

Rariteter

På min fråga om de säljer många specialflaskor svarade Delamains marknadschef att de hittills låtit skapa drygt 250 flaskor. Enligt den svenska agenturen är 37 av dessa beställda av svenska kunder. De flesta kunder är restauranger och barer, men det finns även privatpersoner som beställer detta till bröllop eller jubileum.

Mer än dubbelt så dyr

Men smakar det så kostar det. Man skulle kunna tro att man får mängdrabatt när man köper en ekonomipack, men det är precis tvärt om. Väljer man exempelvis Pale&Dry XO, kostar en flaska 7999 SEK.

Det ger ett literpris på 2666 SEK istället för det normala 1270 SEK, alltså ett nätt påslag på 110 procent.

Delamain Cuvée de l’E-plikt

Delamain Pale&Dry XO Jeroboam,
Cuvée de l’E-plikt

Jag har själv beställt och nyss fått en av dessa specialflaskor levererad eftersom även jag har ett jubileum att fira. Ett av mina bolag, Eplicta, fyller fem år. Eplicta arbetar med e-plikt, det vill säga deponering av elektroniska dokument till ett framtida kulturarv.

Och faktum är att e-plikt, precis som cognac, är ett franskt påfund och dessutom hundra år äldre än drycken cognac. Den ursprungliga lagen heter Dépôt legal par l’ordonnance de Montpellier och är från 1537, fast på den tiden gällde det bara dokument i bokform, självfallet inte elektroniska.

Hur ser din flaska ut?

Jag kan försäkra er om att vaggan kommer väl till pass, eftersom det annars inte är helt trivialt att manövrera en pjäs på runt fem kilo när man ska hälla upp sin cognac.

Vad skulle stå på din flaska om du lät tillverka en? Skriv gärna i kommentarsfältet och berätta.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com